Xi Jinping plănuiește o vizită la Moscova pentru săptămâna viitoare. Liderul chinez ar urma să discute și cu Volodimir Zelenski

Liderul chinez Xi Jinping intenționează să discute cu Vladimir Putin, De asemenea, Xi ar urma să vorbească și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Eliberat de angajamentele politice interne (Xi Jinping a fost votat pentru al treile mandat de președinte al Chinei), liderul de la Beijing pănuiește o vizită care să includă discuții atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vizita ar putea avea loc hiar săptămâna viitoare, scrie Reuters.

Conform surselor citate de Reuters, care au dorit să li se păstreze anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului, deplasarea liderului chinez în Rusia se va desfăşura mai devreme decât se prevedea.

De asemenea, Liderul chinez Xi Jinping intenționează să discute și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, arată WSJ.

Este posibil ca conversația să aibă loc după probabila sa vizită la Moscova de săptămâna viitoare. 

Întâlnirea ar putea avea loc prin videoconferință. Publicația scrie că, dacă conversația va avea loc, „va fi un pas important în încercările Beijingului de a juca rolul unui mediator, rol care până acum a fost perceput cu scepticism în Europa”.

WSJ notează că Xi se gândește, de asemenea, să viziteze alte țări europene ca parte a călătoriei sale în Rusia, deși itinerariul său nu a fost încă confirmat.

Biroul președintelui Zelenski nu a comentat încă aceste informații.

 

Vizita în Rusia era așteptată pentru aprilie-mai

 

Agenţia rusă de presă Tass a relatat pe 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi Jinping să vină în vizită în această primăvară, iar Wall Street Journal relata luna trecută că această vizită ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns pentru moment la o solicitare de comentarii privind posibilitatea deplasării lui XI Jinping la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.

China şi Rusia au convenit asupra unui parteneriat "fără limite" în februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa legăturilor. Recent China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort întâmpinat cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Moscova.

De când a devenit preşedinte, Xi Jinping, confirmat în weekend pentru un al treilea mandat în fruntea Chinei, s-a întâlnit până acum de 39 de ori în persoană cu Vladimir Putin, mai aminteşte Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel