Xi Jinping: Nicio forţă nu va putea opri China

S.I. Catalin / 01 oct 2019 / 12:53

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat marţi, la deschiderea festivităţilor prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a constituirii Republicii Populare, că "nicio forţă nu va putea opri ţara şi poporul chinez pe calea lor către viitor", transmite EFE.

,,Acum 70 de ani, într-o zi precum cea de azi, tovarăşul Mao Zedong a anunţat solemn lumea, din acelaşi loc, fondarea Republicii Populare Chineze, iar poporul chinez s-a ridicat în picioare", a amintit Xi, de la Poarta Păcii Cereşti, în faţa Pieţei Tiananmen.

Preşedintele chinez a subliniat că revoluţia comunistă "a schimbat complet destinul mizerabil al Chinei de a fi săracă, slabă şi umilită timp de peste o sută de ani".

,,Nu există nicio forţă care să poată zdruncina statutul Chinei sau să oprească ţara şi poporul chinez pe calea lor către viitor", a spus Xi, în aplauzele miilor de persoane care au umplut tribunele instalate în Tiananmen pentru aceste festivităţi.

Flancat de conducerea Partidului Comunist şi de fostul preşedinte Jiang Zemin (1993-2003), Xi Jinping a evidenţiat că poporul chinez "a obţinut realizări inegalabile care au uimit lumea" în ultimele şapte decenii.

,,Trebuie să rămânem uniţi în jurul Partidului Comunist Chinez, trebuie să rămânem dedicaţi spiritului păcii, reunificării şi modelului 'o ţară, două sisteme'", a spus preşedintele chinez, făcând în acelaşi timp apel la colaborare pentru progres în Hong Kong şi Macao.

De asemenea, el a cerut să se meargă înainte până la "completa reunificare" a ţării, cu referire la insula Taiwan, pe care China o consideră parte a teritoriului său şi căreia i-a "furat" recent două state ce îi erau aliate.

,,China de azi a fost creată de sute de milioane de chinezi, iar cea de mâine va fi mai prosperă", a conchis Xi într-un discurs, mai scurt decât se aştepta, care a deschis parada militară, cea mai mare din istoria gigantului asiatic, mai arată EFE. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy