„Căsătoria de conveniență” continuă: Xi Jinping, ziua doi la Moscova / Premierul Japoniei merge la Kiev, direct din India

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză şi o întâlnire, marţi, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.

Fumio Kishida era singurul lider membru al G7 care nu a fost însă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022.

Kishida vine direct din India unde a anunțat o serie de inițiative foarte importante (Japonia a anunțat un plan-gigant, de 75 de miliarde de dolari, pentru susținerea statelor din Asia-Pacific).

Televiziunea japoneză NHK a declarat că jurnaliştii săi din Polonia au filmat o maşină care îl transporta pe prim-ministru în oraşul Przemysl, de unde responsabilii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.

Premierul japonez "transmite preşedintelui Zelenski respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean care îşi apără patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7", a anunţat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP.

Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.

 

XI, a doua zi din vizita de stat în Federația Rusă

 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping continuă marţi discuţiile la Moscova, cooperarea economică urmând să fie în centrul atenţiei.

Luni, Putin şi Xi au avut luni o discuţie unu-la-unu despre războiul din Ucraina. Din păcate, singurele informații disponibile, legate de prima zi de discuții, se referă mai mult la aspecte ce țin de meniul celor doi șefi de stat, dar este foarte posibil ca această primă zi să fi fost și cea mai importantă parte a vizitei lui Xi Jinping la Moscova, cei doi lideri discutând mai bine de 4 ore.

Potrivit unui rezumat chinez al întâlnirii lor de la Kremlin, Xi i-a spus lui Putin că „Majoritatea țărilor sprijină reducerea tensiunilor, susțin negocieri de pace și se opun la turnarea de gaz pe foc. Din punct de vedere istoric, conflictele trebuie în sfârșit soluționate prin dialog și negocieri”, arată și publicația NYT.

Putin a spus doar că Rusia „a studiat cu atenție” propunerile de pace ale Chinei și le va trata „cu respect”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus: „Vom vedea despre ce vorbesc ei din această întâlnire”. Numind alianța Beijing-Moscova o „căsătorie de conveniență”, el a spus că înarmarea Rusiei ar fi contrar declarațiilor publice ale domnului Xi că China dorește pace.

Citește și: Antony Blinken: Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Chinei privind soluţionarea conflictului din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel