WSJ: Forțele speciale americane antrenează în secret Armata Taiwanului. Pentagonul nu a dezmințit informația

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

Militari americani antrenează în secret armata taiwaneză "de cel puţin un an" pentru a întări apărarea insulei faţă de China, cu riscul de a provoca furia Beijingului, relatează un material publicat de Wall Street Journal și citat de agenția de presă națională Agerpres și agenția AFP.

Circa 20 de militari ai Forțelor pentru Operații Speciale Americane şi un contingent de soldaţi din corpul puşcaşilor marini formează mici unităţi ale armatei terestre şi ale marinei taiwaneze, a relatat cotidianul american, citând surse oficiale americane care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pentagonul nu a dezminţit informaţia.

"Nu doresc să comentez asupra unor operaţiuni, desfăşurări sau antrenamente specifice, dar aş dori să subliniez că susţinerea noastră pentru Taiwan şi relaţiile noastre de apărare (cu insula) se aliniază ameninţării pe care o reprezintă în prezent Republica Populară Chineză", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple.

"Facem apel la Beijing să-şi respecte angajamentele privind o soluţionare paşnică a diferendelor" între China şi Taiwan, a adăugat el.

Wall Street Journal pare să confirme informaţiile apărute în noiembrie în presa taiwaneză, care citau comandamentul naval al insulei, privind sosirea în Taiwan a unor soldaţi ai corpului Puşcaşilor marini şi ai forţelor speciale pentru a forma armata taiwaneză pentru operaţiuni amfibie.

Aceste informaţii au fost apoi dezminţite de autorităţile taiwaneze şi americane, care au reamintit pur şi simplu cooperarea lor în materie de apărare.

Un video publicat anul trecut de armata americană prezenta soldaţi americani participând alături de militari taiwanezi la un exerciţiu numit "Balance Tamper" din Taiwan.

În contextul în care China consideră insula cu 23 de milioane de locuitori o provincie rebelă care trebuie readusă la ordine, inclusiv cu forţa, SUA, principalul aliat al autorităţilor taiwaneze, şi-au înmulţit vânzările de arme către Taiwan în ultimii ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel