Wess Mitchell, în România. Rusia și China, prezență în zonă: Amenințarea trebuie luată în serios

Darius Muresan |
Data publicării:

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, a fost prezent în cursul acestei zile la București unde a susținut și o conferință de presă.

Înaltul diplomat american a declarat la București că Rusia nu a renunțat să privească această zonă ca pe o sferă de influență. Însă Rusia nu mai este singură, spune Mitchell care a atras atenția și asupra amenințării reprezentată de extinderea Chinei până la Marea Neagră.

„Rusia lui Vladimir Putin nu a încercat să vadă această regiune ca pe o sferă de influență”, spune diplomatul american.

„Dar Rusia nu mai e singură. Există și China. Prezența chineză se extinde până la Marea Neagră. Se încearcă obținerea unor alternative la influența vestică. China oferă un fel de ipoteca pe viitorul țărilor respective. China vrea să submineze iar Rusia vrea sa încalce. Obiectivele lor sunt unele politice, sociale și economice.

Mesajul strategiei de securitate americană este că această amenințare trebuie să fie luată foarte în serios. (...) Încercăm să întărim prezența noastră aici. Aplaudăm decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare.  Răspunsul față de securitate solicitat de Vest dovedește seriozitatea României în NATO. Împreună, din ianuarie anul trecut și până acum, am crescut cu toții aceste cheltuieli pentru apărare. Tratarea apărării ca fiind foarte importantă duce și la prosperitatea economică în această zonă. Trebuie să susținem proiectele care întăresc securitatea energetică. Suntem alături de UE și alte state. Vrem să nu permitem Rusiei să preia monopolul furnizării de gaze în Europa. România e o componentă crucială în securitatea energetică a Europei”, a declarat Wess Mitchell care a lăudat țara noastră. 

Diplomatul american a mai precizat că România este un lider în zonă, dar și un ”simbol al libertății”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel