Wesley Clark: Dacă Forţele Armate Ucrainene cad într-o capcană la Bakhmut, Rusia câștigă temporar pe câmpul de luptă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Departe de bătălia pentru eliberarea întregii regiuni Herson de sub ocupaţia trupelor ruse, un loc începe din ce în ce mai mult să atragă atenția experților militari, foștilor generali și analiștilor militari. Este vorba despre oraşul Artemovsk, cunoscut și sub numele de Bakhmut - numit în 2016 de către autoritățile ucrainene. Orașul este situat în districtul Bakhmut din regiunea Donețk, Ucraina.

Luptele au loc în prezent în zonă și la periferia orașului. Rapoartele cu privire la situaţie de pe front din această regiune variază și sunt de cele mai multe ori contradictorii. Potrivit unor surse ruse, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group ar fi vizat apărarea ucraineană din zonă. Informația a fost confirmată de mai multe surse de pe teren, dar se așteaptă încă un anunț oficial din partea autorităților orașului sau a Ministerului rus al Apărării.

Surse ucrainene de pe front spun că oraşul Bakhmut este în general bine fortificat. Dar în ultimele zile, apărarea "a început să cedeze". Pe reţele de socializare au apărut rapoarte care vorbesc despre sute de militari ucraineni morți. Unele publicaţii mass-media rusești s-au grăbit să anunțat deja că oraşul Bakhmut se află în mâinile forțelor rusești, în timp ce altele publicaţii că acest lucru se va întâmpla în curând.

Dar de ce este important acest oraș? Bakhmut este un oraș-cheie pentru continuarea contraofensivei forțelor armate ucrainene. Rusia își dă seama de acest lucru și a întreprins anumite obiective tactice și strategice pentru a încerca să întoarcă situația în favoarea forțelor armate ruse. Experții militari occidentali susțin că oraşul Bakhmut ar putea deveni "determinantul întregii operațiuni militare speciale" a Federației Ruse.

Potrivit fostului comandant-șef al forțelor NATO în Europa, generalul Wesley Clark, Rusia pregătește o "capcană de foc" pentru forțele ucrainene din zonă. Dacă, spune generalul, Forțele Armate Ucrainene vor suferi "pierderi semnificative", acest lucru îi va oferi președintelui rus Vladimir Putin un atu pentru a forța Kievul la o încetare temporară a focului, sau chiar la un armistițiu.

Acțiunile ofensive ale armatei ruse în Donbas urmăresc anumite obiective tactice și strategice. Această direcție poate deveni decisivă în ceea ce privește amploarea întregii ''operațiuni militare speciale''.

Generalul american în retragere a anunțat care este principala condiție pentru o "victorie temporară" a Rusiei în Ucraina. Potrivit acestuia, trupele rusești pot atrage unele unități ale forțelor armate ale Ucrainei "într-o capcană de foc" în regiunea Artemovsk/Bakhmut. Iar dacă armata ucraineană va suferi pierderi semnificative aici, Vladimir Putin, crede generalul Clark, va putea forța Kievul să accepte o încetare temporară a focului sau chiar un armistițiu. Generalul Clark și-a exprimat această opinie în timpul unui interviu acordat CNN.

"Dacă forțele armate rusești reușesc să forţeze pozițiile armatei ucrainene în timp ce unitățile din Kherson ajung în acel loc, Putin va câștiga", a declarat oficialul militar american în retragere.

De asemenea, generalul Clark a mai spus că loviturile continue cu rachete ale forțelor armate rusești asupra unor situri cheie ale infrastructurii energetice s-ar putea traduce printr-o acțiune susținută a Rusiei. Acestea, precum și posibilul control asupra Bakhmut, oferă "un atu important pentru Moscova". Potrivit lui Clark, "Rusia are acum ceea ce îi trebuie pentru a provoca daune semnificative Ucrainei".

Până în prezent, Rusia nu a recunoscut invazia Ucrainei ca fiind un "război", deși este exact ceea ce este, susținând că este o "operațiune militară specială". Potrivit ONU, în cadrul căreia Rusia are reprezentare permanentă, pentru ca o acțiune militară să fie definită drept "operațiune militară specială", aceasta trebuie să aibă o rezoluție emisă de ONU. Nu există o astfel de rezoluție, ceea ce definește automat acțiunile militare ale rușilor ca fiind o invazie și un război împotriva cetățenilor din Ucraina.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Grupului Militar de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhii Cherevati, a precizat că Forțele Armate Ucrainene reuşesc să menţină linia frontului în Bakhmut și nu permit inamicului să avanseze.

El a precizat că, din cauza condițiilor meteorologice dificile, forţele rus de ocupaţie nu pot folosi vehicule blindate și tancuri. Din acest motiv, armata rusă apelează tot mai mult la utilizarea artileriei și al aviației, precum recurge și la formarea de grupuri de asalt.

"Echipamentele pe care le folosesc sunt transportoare blindate, vehicule de luptă pentru infanterie și tancuri. Din cauza faptului că terenul a devenit impracticabil nu pot folosi aceste mijloace la fel de mult la începutul toamnei sau în vara. Prin urmare, se împart în mici grupuri de asalt și încearcă să pătrundă în tranșeele noastre", a spus Cherevati.

El a mai precizat că inamicul poate avea succese locale în zonele de front, dar acestea sunt instabile din punct de vedere tactic - nu le poate menţine.

"Există succese locale ale inamicului, dar există mai multe multe situaţii: fie inamicul se oprește și este acoperit cu focuri grele și suferă pierderi, fie, ceea ce se întâmplă foarte des, preluăm înapoi aceste poziții", a precizat Cherevati.

Trebuie amintit că, cu o zi înainte, Comandamentul Forțelor de Asalt Aerian al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că parașutiștii ucraineni au cucerit o poziție de luptă a ocupanților ruși în apropiere de Bakhmut, distrugând efectivele inamicului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel