Washingtonul cere Bagdadului 'să ia măsuri'

Eduard Pascu |
Data publicării:
Secretarul american al apărării, Mark Esper
Secretarul american al apărării, Mark Esper

Statele Unite au cerut luni guvernului irakian "să ia măsuri" pentru a pune capăt atacurilor din Irak împotriva intereselor americane, pe care ele le atribuie Iranului, care devine din ce în ce mai influent în ţară în special prin facţiuni armate, relatează France Presse.

Ministrul american al apărării Mark Esper şi-a exprimat "îngrijorarea" într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul demisionar Adel Abdel Mahdi, care a declarat într-un comunicat că se teme de o deflagraţie. "Dl. Abdel Mahdi a făcut apel la toată lumea să nu-i obstrucţioneze eforturile pentru a preveni o escaladare ce va ameninţa toate părţile", se arată în comunicatul biroului premierului. El "se teme că un răspuns american la tirurile venite din partea părţilor pro-Iran va degenera în confruntări pe teritoriul irakian", a explicat un înalt responsabil irakian sub acoperirea anonimatului.

Esper a confirmat presei că i-a făcut cunoscută liderului irakian demisionar "îngrijorarea în legătură cu ceea ce par a fi atacuri asupra bazelor din Irak unde s-ar putea găsi forţe sau echipamente americane". El a precizat că i-a spus lui Abdel MahdiStatele Unite "au dreptul de a se apăra şi noi cerem partenerilor noştri irakieni să ia măsuri preventive pentru a calma jocul deoarece toate acestea nu sunt bune pentru nimeni" .

Începând cu 28 octombrie, salve de rachete au fost trase de zece ori asupra sectoarelor unde sunt staţionaţi soldaţi şi se află diplomaţi americani. Tirurile nu au fost niciodată revendicate, dar Statele Unite acuză facţiunile proiraniene din Irak.

 

Implicarea Iranului, greu de dovedit

 



Esper, care s-a exprimat în avionul cu care se întorcea din Belgia unde a participat la ceremoniile celei de-a 75-a aniversări a bătăliei din Ardeni, a recunoscut că implicarea Teheranului este dificil de dovedit. "Bănuiesc ca Iranul se află în spatele acestor atacuri, întrucât (iranienii) sunt în spatele multor comportamente nocive în toată regiunea", a spus el. "Dar este dificil de stabilit", a adăugat el.

În timp ce guvernul irakian demisionar se confruntă cu o revoltă fără precedent şi o stradă intransigentă, în ciuda a aproape 460 de morţi în violenţe, Abdel Mahdi a părut să-şi avertizeze succesorul. "Dacă guvernul sau statul irakian slăbesc, vor creşte escaladarea şi haosul", se arată în comunicat.
                
O sursă americană a declarat recent pentru AFP că facţiunile proiraniene din Irak sunt acum mai ameninţătoare pentru soldaţii americani decât gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
                
Atacurile împotriva intereselor americane au provocat deja răniţi şi un mort în rândurile armatei irakiene, precum şi pagube materiale până aproape de Ambasada Statelor Unite, situată în Zona Verde ultrasecurizată a Bagdadului.

Vezi și: Baza americană Al-Balad din Irak a fost atacată cu rachete

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel