Baza americană Al-Balad din Irak a fost atacată cu rachete

Eduard Pascu |
Data publicării:

Două rachete au fost lansate joi seara în direcţia unei baze care adăpostea soldaţi americani în Irak, ultimul dintr-o serie de atacuri care, chiar dacă nu au făcut victime, îngrijorează SUA, informează AFP, citând surse americane, transmite Agerpres.

Aceste tiruri asupra bazei aeriene Al-Balad, situată la 80 km nord de Bagdad, intervin în contextul în care Washingtonul ia în considerare desfăşurarea unor efective suplimentare între 5.000 şi 7.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu.

Cele două rachete Katiuşa nu au provocat victime sau distrugeri, dar 'nu au fost departe' de aceasta, afirmă o sursă americană în Irak. 'Această recrudescenţă a atacurilor', potrivit unei alte surse, îngrijorează puternic SUA, care dispun de un contingent de 5.200 de soldaţi în Irak. În decurs de şase săptămâni, opt atacuri au avut loc împotriva bazelor care adăposteau soldaţi americani sau împotriva Ambasadei SUA din Zona verde din Bagdad, ultrasecurizată.

La 3 decembrie, cinci rachete s-au abătut asupra bazei aeriene Ain al-Assad (vest), unde cu patru zile înainte fusese în vizită la trupele americane vicepreşedintele SUA, Mike Pence.

În noiembrie, aproximativ 15 rachete au lovit baza aeriană Qayyarah (nord-vest). Nicio grupare nu a revendicat aceste atacuri, iar secretarul de stat american Mike Pompeo arată cu degetul spre facţiunile armate irakiene susţinute de Iran, marele rival al SUA în regiune.

Vineri, surse de securitate au acuzat una dintre acestea, brigăzile Hezbollah, înscrise pe lista neagră americană a organizaţiilor 'teroriste'.

Iranul înarmează, finanţează şi antrenează facţiunile cele mai radicale ale Hashd al-Shaabi, coaliţia paramilitarilor irakieni integraţi acum în stat.

În timp ce influenţa Iranului se extinde în Irak, facţiunile Hashd au devenit o ameninţare mai mare pentru soldaţii americani decât jihadiştii grupării Statul Islamic, apreciază o sursă americană.

Vezi și: Vicepreşedintele american Mike Pence, într-o vizită-surpriză în Irak

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel