Wagner Group devine un rival al Armatei ruse. Gruparea de mercenari primește armament direct din Coreea de Nord

atentie - Dmitri Lovetsky/AP Photo
atentie - Dmitri Lovetsky/AP Photo

SUA au emis un avertisment împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, potrivit americanilor, "rival" al Armatei ruse în Ucraina şi care primeşte de acum armament din Coreea de Nord, relatează AFP.

"Coreea de Nord a făcut o primă livrare către Wagner, care a plătit pentru acest echipament. Luna trecută, Phenianul a livrat obuze şi rachete în Rusia pentru Wagner", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al executivului american. Statele Unite consideră că Phenianul "intenţionează să livreze mai multe echipamente", a spus el într-un interviu cu jurnalişti.

Purtătorul de cuvânt a estimat că Wagner are în prezent 50.000 de militari desfăşuraţi în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 recrutaţi în închisorile ruseşti.

Washingtonul, care a adoptat deja sancţiuni împotriva acestei organizaţii de mercenari prezente în mai multe teatre de conflict din lume, va lua "în săptămânile următoare" măsuri suplimentare, a indicat John Kirby.

Gruparea paramilitară Wagner Group e deținută de oligarhul rus Evgheni Prigozin, cunoscut sub denumirea de „bucătarul lui Putin”. Mercenarii din cadrul Wagner Group sunt implicați în mai multe teatre de operațiuni, nu doar în Ucraina, ci inclusiv în Siria, Libia sau Mali.

În ultimele luni grupul Wagner este suspectat că a recrutat masiv bărbaţi deţinuţi în închisorile din Rusia şi i-a trimis apoi să lupte în prima linie în Ucraina cu promisiunea unei reduceri a pedepsei şi unor câştiguri atractive.

Din 2014, acest grup este acuzat că serveşte din umbră interesele regimului preşedintelui rus Vladimir Putin şi că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria şi în mai multe ţări africane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel