Wagner Group a anunțat cucerirea Soledarului după zile de masacru. Un grup de soldați ucraineni ar mai fi încercuiți în centrul orașului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Wagner Group
Wagner Group

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seara că oraşul Soledar din estul Ucrainei a fost cucerit de oamenii săi după mai multe zile de lupte grele, potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de presă TASS, citate de DPA, potrivit Agerpres. Ucraina pe de altă parte susține că încă mai opune rezistență.

Un grup de soldaţi ucraineni continua să fie încercuit în centrul acestui oraş cheie, a mai spus Evgheni Prigojin.

"Numărul prizonierilor de război va fi raportat mâine", a adăugat el.

Soldaţilor ucraineni încercuiţi li s-a dat un ultimatum să se predea până la miezul nopţii, a anunţat pe Telegram grupul Wagner.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent şi, iniţial, nu a existat un comentariu din partea ucraineană.

Localitatea Soledar, ţintă a unor atacuri susţinute şi puternice din partea forţelor ruse în ultimele zile, face parte din linia de apărare ucraineană din faţa zonei urbane Sloviansk şi Kramatorsk, în regiunea Donbas.

Din punctul de vedere al Rusiei, cucerirea acestei zone ar fi un pas semnificativ spre a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas, unul din scopurile declarate ale Kremlinului în acest război. 

 

Miza pentru Wagner Group e și una economică

 

Ucraina susţine că forţele sale încă rezistă la Soledar.  Minele de sare de la Soledar reprezintă o miză economică, iar oraşul se află şi aproape de Bahmut, pe care ruşii încearcă să îl cucerească de luni de zile, amintește Rador.

Unităţi Wagner au preluat controlul întregului Soledar, a afirmat şeful grupării de mercenari Evgheni Prigojin, însă tot el a spus că în centrul oraşului încă se poartă lupte, observă Reuters. Kievul anunţase anterior că Soledar încă rezistă, deşi ruşi atacă în valuri, iar Ministerul ucrainean al Apărării a transmis aseară că, şi după ce a suferit pierderi colosale, Rusia continuă să încerce să captureze oraşul într-un mod maniacal. O victorie la Soledar ar fi prima obţinută de Rusia în Ucraina după luna august.

De atunci, forţele Moscovei au suferit mai multe înfrângeri în urma unor contraofensive ucrainene în regiunile Harkov şi Herson. Soledar reprezintă şi o miză economică, dat fiind că e situat lângă unele dintre cele mai mari mine de sare din Europa. Gruparea Wagner pare să se fi specializat în exploatarea minelor, având în vedere că şi operaţiunile pe care le desfăşoară în Africa vizează tot securizarea şi exploatarea unor resurse naturale.

Se estimează că firma de mercenare a lui Evgheni Prigojin, supranumit 'Bucătarul lui Putin', are circa 50.000 de luptători, iar zeci mii dintre aceştia au fost recrutaţi direct din puşcăriile ruseşti. Gruparea joacă un rol-cheie în asaltul asupra Bahmutului, aflat nu departe de Soledar, pe care încearcă să îl cucerească de câteva luni de zile. Bahmutul, la rândul său, e văzut ca un punct de lansare pentru alte ofensive în Doneţk. Mai mulţi experţi internaţionali au comentat însă că miza unor localităţi ca Soledar şi Bahmut şi câştigurile aduse de capturarea lor sunt prea mici pentru a justifica pierderile suferite de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel