Serbia și-a pus forțele militare în alertă maximă. Decizie similară, luată și de Priștina

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Armata sârbă
Foto: Armata sârbă

Președintele sârb, care este și comandantul șef al Forțelor Armate ale Serbiei, Aleksandar Vucic, a ordonat trecerea armatei și tuturor unităților Ministerului Afacerilor Interne la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă.

O decizie similară a fost luată de autoritățile de la Priștina.

Ministrul sârb al Apărării, Milosh Vucevic, a declarat în seara zilei de 26 decembrie că Vucic a ordonat ca "Forțele Armate ale Serbiei să fie trecutela cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, adică pregătirea până la nivelul utilizării forței armate".

Publicația sârbă Novosti a raportat că, la rândul lor, autoritățle de la Priștina și-au adus armata la o pregătire maximă de luptă și sunt gata să lanseze un atac asupra nordului Kosovo.

El a spus că ridicarea stării de pregătire pentru luptă a armatei sârbe este făcută pentru "a proteja integritatea teritorială și suveranitatea Serbiei și pentru a proteja toți cetățenii Serbiei, prevenind terorismul și teroarea împotriva sârbilor oriunde locuiesc".

"Nu există niciun motiv de panică, dar există motive de îngrijorare, pentru că se pare că Serbia este singura parte interesată să vorbească, pentru un acord politic, să se întâlnească chiar de o mie de ori până la găsirea unui acord. Cealaltă parte face în mod constant mișcări unilaterale, ridică tensiuni și duce în mod constant la escaladarea în continuare a situației, care, în opinia mea, are un obiectiv clar de epurare etnică completă a Kosovo și Metohija", a subliniat Vucevic.

Ministrul Afacerilor Interne, Bratislav Gashic, a declarat în seara zilei de 26 decembrie că a ordonat pregătirea deplină pentru luptă a tuturor unităților Ministerului Afacerilor Interne. "Am dispus pregătirea deplină pentru luptă a tuturor unităţilor din Ministerul Afacerilor Interne, jandarmeriei, a unităţilor speciale antiteroriste şi a brigăzii de poliţie"

Președintele Serbiei, Vucic, într-o postare pe rețeaua de socializare, Instagram, pe 26 decembrie a spus că "va lua toate măsurile pentru a proteja poporul sârb din nordul Kosovo".

"Facem tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea. Din păcate, ei nu au vrut să ne asculte sau nu au fost interesați să ne asculte. Astăzi chiar și Patriarhului Porfirije i se interzice intrarea în Kosovo și Metohija, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în istorie", a afirmat liderul sârb.

 

Problema baricadelor din nordul Kosovo

 

Vorbind despre baricade, Vucic a spus că acestea sunt doar un semn de nemulțumire. "Prin urmare, vreau să vă informez că ne aflăm într-o situație dificilă, dar vom face tot posibilul și că vom avea grijă în orice mod să menținem pacea și stabilitatea, și nu numai atât, ci și să protejăm oamenii noștri din nordul Kosovo".

El a spus că "din moment ce albanezii s-au înarmat și și-au crescut nivelul de pregătire pentru luptă", vom lua toate măsurile pentru a proteja cetățenii și a menține pacea în nordul Kosovo, dar nu a precizat care sunt măsurile.

Timp de 18 zile la rând, drumurile care duc la punctele de frontieră Jarinje și Bernjak - care leagă Kosovo de Serbia - au fost blocate de baricade ridicate de unii sârbi locali.

Sârbii au ridicat baricade după arestarea fostului polițist kosovar Dejan Pantic, care, potrivit autorităților din Kosovo, este suspectat că a organizat un atac împotriva oficialilor Comisiei Electorale Centrale din nord.

Pe 26 decembrie, Consiliul de Securitate al Kosovo a discutat despre situația creată în nordul țării, locuit de o majoritate sârbă. Guvernul a subliniat că este în comunicare permanentă cu misiunea NATO în Kosovo, KFOR, și așteaptă ca aceasta să acționeze, subliniind că Poliția din Kosovo are toate capacitățile de a înlătura baricadele.

Presa sârbă a relatat în seara zilei de 25 decembrie despre schimburile de foc în Zubin Potok și că acestea au avut loc după ce poliția din Kosovo "a vrut să înlăture una dintre baricade" din această municipalitate din nordul Kosovo.

Misiunea NATO din Kosovo, KFOR, a anunțat că investighează ceea ce a numit un "incident indirect cu foc" pe 25 decembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel