Aleksandar Vucic a anunțat victoria coaliției sale la alegerile din Serbia

Liviu Bejenariu |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat astăzi, pe 18 decembrie, victoria coaliţiei „Aleksandar Vucic - Serbia nu trebuie să se oprească”, condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), la alegerile parlamentare anticipate din ţară. „Cu 127 de mandate, vom avea o majoritate absolută în parlament”, a declarat optimist Vucic citat de AFP.

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice CeSID și Ipsos, după numărarea a 80% din buletine de vot, coaliția lui Vucic avea 46% din voturi de partea sa, adică cu două puncte procentuale mai mult decât la ultimele alegeri parlamentare, care au avut loc în Serbia în urmă cu 20 de luni.

După cum remarcă observatorii, dacă acest rezultat se menține, blocul lui Vucic ar putea câștiga majoritatea locurilor în Adunarea Populară (parlamentul unicameral) a Serbiei, asigurându-și 115 din cele 250 de mandate.

Citește și: Alegerile anticipate din Serbia au intrat în vizorul Moscovei. Vectorii de influență lucrează peste program

Pe locul doi se află grupul de opoziție „Serbia împotriva violenței”. La momentul publicării articolului, formațiunea deținea 23% din votul popular, ceea ce îi dă dreptul la cel puțin 57 de locuri în parlament.

Alegeri parlamentare anticipate au fost convocate în Serbia după ce la 1 noiembrie 2023 Vucic a dizolvat Adunarea Populară pe fondul protestelor în masă.

Membrii adunării sunt aleși pentru patru ani. Potrivit Comisiei Electorale Republicane, 6,5 milioane de persoane au avut drept de vot la alegerile actuale, însă numărul persoanelor care au participat efectiv la votare nu a fost încă făcut public.

 

Blocul „Aleksandar Vucic - Serbia nu trebuie să se oprească”

 

Partidul Progresist Sârb este principala forță în blocul „Aleksandar Vucic - Serbia nu trebuie să se oprească”. Din 2014, SNS este condus de Vucic, deși în mai 2023 a demisionat oficial din funcția de șef al acestei forțe politice. Pe lângă SNS, blocul include: un partid al pensionarilor, două partide „țărănești”, două partide social-democrate și câteva partide și mișcări mai conservatoare.

Înainte de alegerile parlamentare anticipate din Serbia, mai mulți observatori au atenționat că Rusia a participat activ la campania electorală, inclusiv prin propagandă în mass-media.

În Serbia, pe 17 decembrie au avut loc și alegeri pentru primari în peste 65 de orașe și comune, localități ai căror șefi de administrații au demisionat după convocarea alegerilor parlamentare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel