”Vor ajunge înainte de Crăciun”. SUA întărește prezența militară în Estonia: Sisteme HIMARS, dar și militari pentru grupul de luptă al NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army
Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army

În perioada imediat următoare, Pentagonul va trimite în Estonia un pluton HIMARS MLRS și o companie de infanterie. De asemenea, SUA vor participa la formarea grupului de luptă multinațional al NATO, la nivel de divizie, care va fi localizat în Tula, Estonia. 

Informația a fost făcută publică de către ministrul estonian al Apărării Hanno Pevkur, relatează publicația EER.ee.

La conferința de presă de astăzi, Pevkur a declarat că „compania și plutonul de infanterie HIMARS vor ajunge în Estonia înainte de Crăciun”.

Astfel, Estonia se pregătește pentru apărare pentru că consideră că Rusia este capabilă să-și extindă agresiunea dincolo de granițele Ucrainei,

Ministrul Apărării a menționat că „această decizie arată dorința permanentă a Statelor Unite de a consolida securitatea regiunii noastre și întărește semnificativ capacitățile de apărare ale NATO”.

Potrivit declarației comandantului Forțelor de Apărare Estoniene, locotenentul general Martin Herem, „plutonul HIMARS va interacționa cu diverse unități, acestea vor fi văzute în toată Estonia, în special în cadrul exercițiului Furtună de primăvară”.

El a mai spus că armatele Estoniei și SUA vor coopera la formarea structurii NATO la nivel de divizie și că Estonia se alătură unei serii de exerciții în cadrul programului US Warfighter.

Decizia de a desfășura forțe americane în Estonia a fost luată la summitul NATO de la Madrid și face parte dintr-o serie mai lungă de rotații care asigură o prezență consistentă a forțelor americane în țările baltice.

Pe 28 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a anunțat că Alianța va crește numărul forțelor sale de răspuns rapid (NATO Response Force - NRF) la peste 300.000 de oameni.

 

Sosirea HIMARS nu  este întâmplătoare

 

Sosirea HIMARS în Estonia este legată de acordul recent încheiat de Estonia de a achiziționa aceste sisteme de rachete din Statele Unite.

HIMARS-urile achiziționate de Estonia ar trebui să ajungă în 2025, iar până atunci americanii vor participa activ la exercițiile estoniene, iar echipa sa va participa la pregătirea forțelor de apărare estoniene, ca parte a acordului, a spus ministrul.

În plus, HIMARS întărește semnificativ puterea de foc a Estoniei și contribuie la apărarea Estoniei.

HIMARS este considerat cel mai modern sistem de foc indirect cu rază lungă de acțiune din lume, iar desfășurarea acestuia crește puterea de foc a Estoniei, arată Ministerul Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel