von der Leyen: Belarusul dezvoltă o criză continuă pentru a-și destabiliza vecinii

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Problema cu Belarus nu este o criză a migraţiei, ci o tentativă a regimului autoritar al lui Aleksandr Lukaşenko de a crea o criză continuă şi de a-şi destabiliza vecinii democratici, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

"Acţiunile lui Lukaşenko sunt o tentativă de a crea o criză continuă, de a-şi destabiliza vecinii democratici. Aceste acţiuni fac parte dintr-un efort concertat de a destabiliza vecinătatea noastră europeană, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova. Avem obligaţia să facem faţă acestei crize şi crizelor viitoare", a spus şefa CE în plenul PE, cu prilejul intervenţiei ei din cadrul dezbaterii privind rezultatele ultimului Consiliu European.

Şefa executivului comunitar a precizat că UE este în curs de coordonare a sancţiunilor împotriva Belarus cu Statele Unite, Canada şi Regatul Unit.

"Am căzut de acord să contracarăm acest comportament, este important să ne coordonăm sancţiunile şi să lucrăm cu ţările de origine şi cu liniile aeriene care îi transportă pe migranţi la Minsk. Asta am făcut şi asta facem. Şi suntem în curs de a ne coordona sancţiunile cu SUA, Canada şi Regatul Unit", a afirmat ea.

În context, ea i-a mulţumit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care s-a deplasat în ultimele zile în mai multe dintre ţările din care provin migranţii aduşi de Belarus la frontiera UE.

Cu acelaşi prilej, von der Leyen a anunţat că executivul UE propune crearea unei liste negre pentru toate tipurile de transport cu privire la traficul de persoane şi exploatarea migraţiei.

În acelaşi timp, Ursula von der Leyen a spus că propune triplarea fondurilor UE alocate Lituaniei, Letoniei şi Poloniei pentru protejarea frontierelor.

"Nu e o chestiune bilaterală a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus. Uniunii Europene, ca întreg, i se adresează o provocare", a spus şefa CE.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că UE nu recunoaşte regimul Lukaşenko, unul care este represiv cu propriul popor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel