”Vom desfășura arme și militari la granița cu Finlanda”. Putin vrea să ne convingă că aderarea la NATO înseamnă doar probleme pentru noii membri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto. Vladimir Putin, la conferința de presă cu fostul președinte finlandez, Sauli Niinistö - 2019 (Sursa Kremlin.ru)
Foto. Vladimir Putin, la conferința de presă cu fostul președinte finlandez, Sauli Niinistö - 2019 (Sursa Kremlin.ru)

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă va desfășura trupe și arme la granița cu Finlanda, potrivit Reuters.

Putin se află în campanie electorală unde candidează, practic, de unul singur. Cu toate acestea, președintele rus ține să-i asigure pe cetățenii ruși că Armata Federației Ruse este pregătită de orice.

Putin spune că Rusia este pregătită chiar și de un război nuclear. Ba mai mult, forțele nucleare ale Rusiei sunt mai moderne decât cele occidentale (de parcă ar mai conta cât de moderne sunt armele nucleare, odată declanșată apocalipsa nucleară).

 

Extinderea NATO - doar probleme pentru noii membri, susține Putin

 

Potrivit lui Putin, intrarea Finlandei în Alianța Nord-Atlantică (NATO) va determina Rusia să trimită militari la graniță.

„Nu aveam soldați acolo (la granița cu Finlanda). Vor fi acolo acum. Nu existau sisteme de conflict. Acum va apărea acolo”, a spus Putin într-un interviu pentru Ria Novosti, citat de agenția Reuters.

Totuși, președintele uită să clarifice motivul pentru care Finlanda a cerut să adere la NATO.

Finlanda a fost o țară neutră timp de mai bine de opt decenii. După ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă și neprovocată a Ucrainei la 24 februarie 2022, politicienii de la Helsniki au solicitat aderarea la NATO, proces încheiat în aprilie anul trecut. Suedia, care a devenit al 32-lea membru al Alianței în martie a acestui an, a renunțat la peste 200 de ani de neutralitate.

Mai mult, Putin  minimizează rolul NATO în garantarea securității aliaților. „Din punctul de vedere al securizării propriilor interese naționale, acesta (aderarea Finlandei și Suediei) este un pas absolut nesemnificativ”.

 

Odată cu invadarea Ucrainei, Putin a primit mai mult NATO

 

Suedia a aderat oficial la Alianță pe 7 martie prin depunerea Protocolului de aderare în custodia Departamentului de Stat al SUA, care a confirmat ulterior că statul scandinav îndeplinește condițiile de aderare la Alianță, prevăzute la articolul 2 din Protocolul la Tratatul Atlanticului de Nord.

„Când președintele rus (Vladimir) Putin și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani, a vrut să reducă influența NATO, să obțină mai mult control asupra vecinilor săi și să distrugă Ucraina ca stat suveran. Dar nu a reușit. Alianța Nord-Atlantică este și mai puternică, iar Ucraina este mai aproape ca niciodată pe drumul către NATO”, a comentat recent șeful acesteia, Jens Stoltenberg, despre evoluțiile din Alianță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel