Vladimir Putin l-a numit pe un fost diplomat polonez "ticălos" şi "porc antisemit"

Eduard Pascu / 24 dec 2019 / 18:25

Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat marţi războiul declaraţiilor cu Polonia, acuzând această ţară că a încheiat o 'înţelegere' cu Hitler şi că a acţionat în mod 'antisemit' în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Adresându-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, care arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

"Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă", a afirmat Putin, declarându-se "insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască". Putin a dat asigurări că a luat cunoştinţă de documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 i-a promis lui Hitler ridicarea unui "frumos monument" la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i "trimită pe evrei în colonii din Africa".

Acest ambasador "s-a solidarizat complet cu Hitler", a acuzat Putin, numindu-l pe fostul diplomat polonez "ticălos" şi "porc antisemit".

Liderul de la Kremlin a făcut şi o paralelă cu deciziile responsabililor polonezi actuali care "dau ordin să fie demolate monumentele soldaţilor Armatei Roşii", altădată sărbătoriţi ca eliberatorii ţării.

 

Polonia acuză Rusia de false imagini ale evenimentelor

 

În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric. Diplomaţia rusă a criticat "retorica agresivă" a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de "prezentarea unei false imagini a evenimentelor" de către responsabilii ruşi.

Rusia denunţă de mulţi ani ceea ce ea consideră a fi uitarea în care au intrat în ţările occidentale sacrificiile considerabile făcute de URSS până în 1945 şi mai ales moartea a 27 milioane de sovietici, militari și civili, în Al Doilea Război Mondial. Vladimir Putin a denunţat vineri o rezoluţie din septembrie a Parlamentului European cu privire la "memoria europeană", care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Tot la reuniunea de marţi, preşedintele Putin a elogiat noile arme hipersonice dezvoltate de Rusia şi pe care "nicio altă ţară nu le deţine".

Vezi și: Polonia îl acuză pe Putin de ”propagandă stalinistă” și de ”falsificarea istoriei”

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy