Visul Forţelor Navale Turce a devenit realitate: Viitoarea navă amiral a Turciei, TCG Anadolu, a fost prezentată publicului (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Nava de asalt amfibie multifuncțională și viitoarea navă amiral a Turciei, TCG Anadolu, a fost prezentată publicului. TCG Anadolu, expusă la șantierul naval din Tuzla, în Istanbul, este una dintre platformele care, prin facilitățile și capacitățile sale, poate duce la un nivel foarte înalt nu doar forțele navale, ci și poziția Turciei de putere navala regională.

Visul Marinei turce a devenit realitate. TCG Anadolu, care își va asuma rolul de navă amiral, a intrat oficial în serviciul Forțelor Navale Turce. Livrarea a fost anunțată la 21 ianuarie 2023, dar ceremonia s-a desfășurat la 10 aprilie, din cauza testelor în curs de desfășurare.

TCG Anadolu, o navă de tip LHD (Landing Helicopter Dock), modelată după LHD Juan Carlos din Spania, urmează să fie livrată Comandamentului Forțelor Navale la sfârșitul anului.

Turcia a lansat luni primul său ''portavion'', TCG Anadolu, cu intenţia de a-i extinde capabilităţile de drone de la operaţiuni terestre la cele navale, în contextul tensiunilor regionale în creştere pe fondul războiului din Ucraina, pe malul opus al Mării Negre, transmite AFP.

De pe TCG Anadolu pot opera numai aparate de zbor uşoare, în special elicoptere şi avioane care pot decola de pe piste scurte.



Nava are 232 metri în lungime şi 32 în lăţime şi poate transporta în jur de 1.400 de persoane - un batalion de militari -, vehicule de luptă şi unităţi de suport pentru operaţiuni în afara ţării.

,,Această navă ne va permite să desfăşurăm operaţiuni militare şi umanitare în orice colţ al lumii, când va fi necesar'', a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

,,Vedem în această navă un simbol care va consolida poziţia de leadership regional a Turciei'', a mai spus Erdogan.

Nava de asalt amfibiu a fost construită la şantierul naval Sedef din Istanbul de un consorţiu turco-spaniol, pe baza planurilor portavionului uşor spaniol Juan Carlos I.

Intenţia originară a Ankarei era să desfăşoare avioane de vânătoare F-35B, care pot decola de pe piste scurte, pe nava sa de război cea mai mare.

Însă planul a trebuit schimbat după ce Statele Unite au eliminat Turcia, aliat în NATO, din programul de avioane F-35 pentru că Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400. Turcia a convertit ulterior TCG Anadolu într-un portavion de drone.

În plus faţă de elicoptere, Turcia are în plan să desfăşoare pe noul portavion drone de luptă Bayraktar TB3 şi Kizilelma (ambele produse de compania turcă Baykar), precum şi avioane uşoare de atac Hurjet, dezvoltate de Turkish Aerospace Industries (TAI).

După ce planul va fi implementat, TCG Anadolu va fi primul portavion din lume a cărui flotă este compusă mai ales din drone.

Turcia, care deţine a doua cea mai numeroasă armată din NATO, are frontieră cu Siria şi Irak, ţări marcate de conflicte, şi linii lungi de coastă la Mediterana şi Marea Neagră.

În războiul din Ucraina, care durează de aproape 14 luni, Turcia s-a poziţionat ca un intermediar între Kiev şi Moscova, ajutând împreună cu ONU la convenirea unui acord ce permite transportul în siguranţă al cerealelor din trei porturi ucrainene la Marea Neagră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel