Violențe și incendii în mai multe orașe din Franța. Cifrele protestatarilor oscilează între 1 milion și 3.5 milioane

Darius Muresan |
Data publicării:

Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, la o săptămână după trecerea în forţă a acestui text de către guvern, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, relatează Agerpres, care citează AFP.

În total, 3,5 milioane de persoane au manifestat joi în peste 300 de oraşe din Franţa, potrivit Confederaţiei Generale a Muncii (CGT), şi 1,08 milioane, potrivit Ministerului de Interne.

La Paris au izbucnit rapid violenţe la începutul marşului: pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine, vitrinele magazinelor şi staţiile de autobuz au fost sparte, iar tomberoanele de gunoi au fost incendiate.

În prima parte a serii, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 123 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi joi, iar peste 80 de persoane au fost arestate.

Prefectura de poliţie a numărat ''în jur de o mie'' de elemente radicale în capitală, unde situaţia rămânea haotică în primele ore ale serii, cu incidente încă în curs de desfăşurare.

A fost o mobilizare masivă pentru această a 9-a zi de acţiune, prima de când guvernul s-a folosit de o prevedere constituţională pentru a trece textul fără vot la 16 martie.

În timp ce, potrivit unei surse apropiate guvernului, executivul spera ca protestul să se liniştească şi ca totul să revină în ordine "în acest weekend", sindicatele au făcut deja apel la o a zecea zi naţională de acţiune marţi.

Acestea au subliniat "determinarea forţei de muncă şi a tinerilor de a obţine retragerea reformei", care prevede în special extinderea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel