Violențe în Gaza după vizita președintelui palestinian Mahmoud Abbas în Israel

Darius Muresan |
Data publicării:

Un israelian a fost rănit miercuri într-un atac cu arme de foc la frontiera Fâşiei Gaza, după o vizită în Israel a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas condamnată de liderii Hamas, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Forţele armate israeliene au anunţat că au răspuns la focurile de armă, care au rănit uşor un civil, cu tiruri de tancuri asupra unor obiective Hamas din nordul Fâşiei Gaza. Atacul care a declanşat incidentul nu a fost revendicat. Oficiali din domeniul sanitar din acest teritoriu au afirmat că riposta a rănit trei fermieri palestinieni.

Abbas a fost oaspetele ministrului israelian al apărării, Benny Gantz, în locuinţa acestuia. A fost prima vizită de acest fel în Israel a liderului palestinian susţinut de Occident după mai bine de un deceniu, un eveniment neobişnuit care ar putea indica reluarea negocierilor de pace blocate de mai mult timp.

După convorbirile cu Mahmoud Abbas, Gantz a anunţat că va urma o serie de "măsuri pentru crearea de încredere", care vor facilita intrarea în Israel a sute de oameni de afaceri palestinieni. El a aprobat înregistrarea ca rezidenţi în Cisiordania a circa 6.000 de persoane care locuiau deja în acest teritoriu ocupat de Israel în 1967 fără titlu oficial. Alţi 3.500 de locuitori vor primi documentele de reşedinţă în Gaza.

În Gaza, controlată de Hamas, un purtător de cuvânt al acestei organizaţii militante islamiste a afirmat că prin vizita făcută Abbas "adânceşte divergenţele politice între palestinieni" şi încurajează "ocupaţia" - termen folosit pentru a desemna Israelul.

La frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel a fost relativ linişte după conflictul de 11 zile din mai. În Cisiordania şi estul Ierusalimului, palestinienii au atacat de mai multe ori colonişti israelieni, susţinând că şi aceştia au comis agresiuni.

Abbas şi Gantz se mai întâlniseră în august, în teritoriul din Cisiordania ocupat de Israel. Oficialul palestinian Hussein al-Sheikh a declarat că dialogul de marţi s-a referit la "importanţa creării unui orizont politic" pentru încheierea conflictului.

În rezumatul întâlnirii de marţi, pe Twitter, ministrul israelian nu s-a referit la procesul de pace blocat din 2014, după eşecul tratativelor susţinute de Statele Unite. "Am discutat despre implementarea unor măsuri economice şi civile şi am subliniat importanţa unei coordonări mai strânse pentru securitate, prevenirea terorismului şi a violenţei", a scris el.

Obiectivul palestinienilor este de a crea un stat în Cisiordania şi Gaza, cu capitala în estul Ierusalimului.

În guvernul israelian de coaliţie există divergenţe puternice privind statalitatea palestiniană. Şi între palestinieni continuă rivalităţile; Hamas - care a purtat patru războaie cu Israelul - conduce Fâşia Gaza, iar Autoritatea Palestiniană, al cărei preşedinte este Abbas, guvernează Cisiordania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel