Vinovatul fara vină? Ministrul ucrainean al apărării, aproape de a fi demis după scandalurile de corupție care au lovit Armata Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Se strânge lațul în jurul ministrului ucrainean al apărării care, în vremuri de război, nu pare că reușește să controleze problemele de corupție din Armata ucraineană.

Unitatea și determinarea arătată de cetățenii Ucrainei a determinat statele occidentale să verse ajutorul militar fără precedent, iar Oleksii Reznikov, cu experiența de avocat în spate, a știut pe ce butoane să apese și să pledeze convingător în fața aliaților din NATO pentru a primi maximum de echipamente militare occidentale.

Totuși, corupția este o tradiție greu de demolat în structurile statului ucrainean, chiar și în vreme de război, chiar și atunci când zeci de mii de cetățeni ucraineni obișnuiți au fost solidari și au făcut donații Forțelor Armate.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a fost unul dintre cei mai vizibili oficiali ucraineni din ultimul an și jumătate.

Șeful Armatei Valeri Zalujnîi și ministrul Oleksii Reznikov - în primele zile de război

Unitatea și determinarea arătată de cetățenii Ucrainei a determinat statele occidentale să verse ajutorul militar fără precedent, iar Oleksii Reznikov, cu experiența de avocat în spate, a știut pe ce butoane să apese și să pledeze convingător pentru a primi maximum de echipamente militare occidentale.

Totuși, corupția este o tradiție greu de demolat în structurile statului ucrainean, chiar și în vreme de război, chiar și atunci când zeci de mii de cetățeni ucraineni obișnuiți au fost solidari și au făcut donații Forțelor Armate.

 

Scandaluri de corupție din minister

 

Atunci, ministerul apărării era acuzat că a achiziționat alimente pentru militari la prețuri umflate de 2-3 ori. Spre exemplu, Ministerul Apărării a contractat ouă pentru 17 hrivne  pe bucată, în timp ce prețul de vânzare cu amănuntul în Kiev era de aproximativ 7 UAH pe bucată. Valori similare erau întâlnite și la celelalte produse.

Dacă la acel moment, ministrul a scăpat de demitere printr-un cumul de factori, Raznikov fiind considerat esențial în negocierile cu partenerii occidentali, în special discuțiile din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, așa-numitul ”Format Ramstein” - acum, noile scandaluri de corupție par să grăbească finalul mandatului său.

 

Ce au mai ”combinat” oficialii din ministerul Aprărării?

 

La începutul lunii februarie Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, era candidat la funcția de ministru al Apărării, dar șeful GUR se pare că a refuzat oferta.

Acum, potrivit mediei ucrainene, președintele Zelenski caută din nou candidați pentru a-l înlocui pe Reznikov și deja s-a discutat cu doi oameni de la guvern.

 Dar ce a provocat reacția președinției ucrainene? 

Foto: Valeri Zalujnîi

Conform ZN, unul dintre noile scandaluri este legat de contracte de achiziții pentru echiparea militarilor. Practic, s-a cumpărat îmbrăcăminte de vară la prețuri de echipament de iarnă, de trei ori mai mari.

Astfel, în toamna lui 2022, ministerul apărării a contractat îmbrăcăminte de iarnă de la compania turcă „Vector avia hava yukleteri”, deținută de un cetățean ucrainean.

Problema a fost că echipamentul trimis nu era de iarnă. Pe drumul dintre vama turcească și cea ucraineană, jachetele s-au transformat din haine de „camuflaj” în echipament „de iarnărezistent la vânt”, iar prețul pe bucată a crescut de la 29 la 86 de dolari. Diferența a rămas la compania turcească care este deținută de ucraineanul Roman Pletnev.

Totuși cel mai sensibil subiect legat de corupția din rândul armatei se referă la centrele de recrutare din Ucraina. Oficialii de la Kiev suspectează că există zeci de astfel de rețele care s-au îmbogățit după ce au scos din țară bărbați eligibili pentru recrutare, în ciuda interdicției de părăsire a țării pe timp de război.

Zelenski a spus că 112 dosare penale au fost deschise într-o anchetă amplă.  Cei concediați vor fi înlocuiți cu veterani și soldați răniți recent pe front. Noii candidați pentru posturi vor fi examinați mai întâi de serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU.

Zelenski a spus că toți ofițerii de recrutare demiși care nu sunt anchetați ar trebui să se îndrepte pe front pentru a lupta pentru Ucraina „dacă vor să-și păstreze epoleții și să-și dovedească demnitatea”, dar a subliniat că acest lucru nu va înlocui pedeapsa penală, dacă aceștia vor fi găsiți vinovați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel