Viktor Orban, vizită în SUA. Washingtonul nu vede cu ochi buni regimul de la Budapesta

S.I. Catalin |
Data publicării:

Reprezentanţi importanţi ai Democraţilor şi Republicanilor din Senatul american i-au comunicat vineri preşedintelui Donald Trump îngrijorarea în legătură cu "traiectoria democratică descendentă" a Ungariei, înaintea vizitei la Washington a premierului Viktor Orban, transmite AFP.

Preşedintele Donald Trump urmează să îl primească luni pe şeful guvernului de la Budapesta.

,,În ultimii ani, democraţia din Ungaria s-a erodat în mod semnificativ. ... Sub Orban, procesul electoral a devenit mai puţin competitiv şi sistemul judiciar este din ce în ce mai controlat de stat'', se arată într-o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă de preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului Jim Risch şi de democratul Bob Menendez, membru în aceeaşi comisie.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnată de senatorul republican Marco Rubio şi de senatoare democrată Jeanne Shaheen.

Mai mulţi membri democraţi din Camera Reprezentanţilor, în frunte cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe Eliot Engel, i-au cerut preşedintelui Trump să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban, invocând îngrijorări similare, precum şi comentariile antisemite şi xenofobe ale politicianului ungar.

Liderul naţionalist de la Budapesta a avut dese conflicte cu UE pe tema campaniilor anti-imigraţie şi a reformelor judiciare interne, precum şi neînţelegeri cu administraţia preşedintelui democrat Barack Obama referitor la ceea ce criticii săi afirmă că reprezintă o erodare a valorilor democratice de către guvernul său.

Senatorii americani s-au declarat, de asemenea, foarte preocupaţi de relaţia strânsă dintre Ungaria, partenerul NATO, şi Rusia, amintind că Ungaria nu a reuşit să îşi diversifice resursele energetice, pe lângă cele furnizate de Moscova, şi a permis Rusiei să profite de sistemul său de vize pentru a evita sancţiunile SUA.

Ei au calificat relocarea Băncii Internaţionale de Investiţii de la Moscova la Budapesta "un exerciţiu de proiectare a puterii de către Rusia", menţionând de asemenea decizia deranjantă a Budapestei de a refuza cererea SUA de extrădare a doi dealeri de arme, pe care i-a trimis în schimb să se bucure de libertate la Moscova.

Senatorii i-au cerut preşedintelui Trump să transmită aceste îngrijorări în cadrul întâlnirii cu premierul Orban şi să sublinieze sprijinul acordat de SUA poporului ungar.

Oficialii Casei Albe nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii în legătură cu scrisoarea adresată de senatori.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat însă presei că vizita premierului Ungariei face parte din strategia administraţiei Trump de re-angajare în Europa Centrală şi de Est, prin care se încearcă încurajarea colaborării şi a angajării statelor din această regiune în relaţia cu NATO şi cu vecini precum Ucraina.

"Sensul acestei întâlniri urmăreşte pur şi simplu consolidarea relaţiei strategice dintre aliaţi ... nu neapărat desfiinţarea tuturor chestiunilor de pe agenda bilaterală, ceva ce facem constant în ultimii doi ani", a declarat sursa citată de AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel