Viktor Orban mută în conflictul cu UE. Salvini dezvăluie discuții cu maghiarii și polonezii pentru formarea unui nou grup european

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook
Viktor Orban, premierul Ungariei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook

După ce Fidesz părărsit PPE - cel mai mare grup din Parlamentul European - ca urmare a disensiunilor majore dintre conducerea de la Budapesta și Bruxelles, Viktor Orban se poare că poartă discuții cu partea poloneză cu privire la înființarea unei noi formațiuni europene.

Site-ul maghiar 888.hu, care promovează intens politica guvernului Orban, citează o declarație Matteo Salvini, liderul partidului populist italian Liga Nordului, considerat de unii ca fiind de extremă dreapta. Asupra formațiunii italiene planează suspiciuni cu privire la finanțare rusă.

Sursa citată precizează că, în cadrul unui interviu, Salvini spune că intrarea în PPE a formațiunii sale nu se află pe ordinea de zi și, potrivit acestuia, polonezii și maghiarii lucrează pentru formarea unui grup nou în Parlamentul European.

Salvini salută această mișcare și spune că e nevoie „de ceva nou”, precizând că și italienii pun umărul la noua construcție. El consideră actuala structură a blocului european ca fiind o „Europă cu mentalitate depășită care nu e capabilă să facă față și să răspundă provocărilor anului 2021”:

În prezent Liga Nordului face parte din partidul european Grupul Identitate și Democrație, format în 2014, și unde se regăsesc formațiuni eurosceptice, naționaliste, populiste sau de extremă dreapta.

Declarația lui Salvini a avut loc în contextul în care presa din Italia a scris că după plecarea Fidesz din PPE există posibilitatea ca Liga Nordului să negocieze aderarea la PPE.

 

Nu mai e cale de întors între Orban și PPE

 

Amintim că încă de săptămâna trecută Viktor Orban a făcut apel la o nouă alianţă a partidelor de dreapta în Europa după ce Fidesz, formaţiunea sa naţionalistă, s-a retras din cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE).

Orban anunța că Noua alianţă de dreapta europeană luată în considerare le va oferi un spaţiu comun "tuturor cetăţenilor europeni care nu vor migranţi, multiculturalism, care nu sunt dependenţi de mania LGBT, care protejează tradiţiile creştine şi respectă suveranitatea naţională".


Politicile lui Orban, care au inclus măsuri restrictive privind azilul şi o lege privind organizaţiile neguvernamentale, au făcut ca guvernul său conservator să intre în conflict cu alte partide din PPE, dar şi cu Comisia Europeană. El însuşi a acuzat PPE că s-a îndepărtat prea mult de valorile sale conservatoare.

Apartenenţa Fidesz la PPE a fost suspendată în 2019, iar cei 12 eurodeputaţi ai săi au părăsit la începutul lunii martie grupul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel