Viktor Orban, derapaj și amenințări la un eveniment despre Trianon: 'Vom fi prezenți la înmormântarea celor care au vrut să ne bage în mormânt'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook

La doar două zile de la centenarul Tratatului de la Trianon, care a consfințit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, premierul Viktor Orban s-a lansat într-un nou derapaj. 

Cunoscut pentru derapajele sale ultranaționaliste și anti-europene, cu accente ce uneori amintesc de revizionismul perioadei interbelice, Viktor Orban a fost „cuminte” pe 4 iunie, când s-au împlinit 100 de ani de la Tratatul de la Trianon prin care a fost consfințită și politic Unirea Transilvaniei cu Regatul României ca urmare a victoriei țării noastre în Primul Război Mondial și mai ales a dorinței poporului român.

Orban și-a luat însă revanșa două zile mai târziu, când pe 6 iunie, în timpul unui discurs în nordul Ungariei, ce a avut ca temă Trianonul, premierul maghiar a ținut un discurs amenințător împotriva Vestului vorbind chiar de o „bătălie finală”.

Premierul maghiar a evocat, potrivit agenției maghiare MTI, trecutul Ungariei și a acuzat comploturi ale Vestului împotriva țării sale, comploturi care au „dat țara pe mâna dușmanilor”, „pe mâna bolșevicilor” iar „Vestul a violat granițele milenare ale Europei Centrale” și „înghesuit” Ungaria „între frontiere care nu pot fi apărate”. Orban și-a continuat asaltul anti-european precizând că „Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu vom uita niciodată”.

 

Viktor Orban: Vom fi prezenți la înmormântarea celor care au vrut să ne bage în mormânt

 

Mai mult, continuă premierul Ungariei: „Am crezut că nu puteam păți mai rău de atât, însă după al Doilea Război Mondial ne-au lăsat pradă comuniștilor fără nicio remușcare”. El spune că această lecție ar trebui să fie o învățătură pentru toate statele din regiune.

Notă DefenseRomânia: Premierul Ungariei a omis în discursul său să menționeze că Armata română a salvat Ungaria de bolșevism după ce comuniștii au reușit să proclame Republica Sovietică Ungară. Ceea ce nu își mai „amintește” Orban este că intervenția Armate noastre a dus la îndepărtarea lui Bela Kun de la putere.

Au fost mulți care au dorit cu plăcere să îngroape Ungaria”, dar maghiarii vor fi „prezenți la înmormântarea celor care au vrut să ne bage în mormânt”, și-a continuat Orban asaltul.

Liderul de la Budapesta a mai precizat că țara sa construiește cu „bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional”, dar nu a făcut nicio referire la România sau Ucraina, state care sunt și ele vecine cu Ungaria.

Orban a mai precizat că „deceniul următor (...) va fi al construcției țării. Generația noastră are posibilitatea de a schimba soarta Ungariei, de a-și îndeplini menirea pentru a duce țara spre victorie, însă bătălia finală va trebui dusă de generația ce ne va urma”.

 

Tratatul de la Trianon

 

Semnarea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria, ca stat învins și succesor al Imperiului Austro-Ungar, la finalul Primului Război Mondial.

România a garantat retragerea trupelor sale din Ungaria pe linia frontierei dintre cele două ţări stabilită în iunie 1919.

Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel