Viktor Orban atrage atenţia că „Europa este în pericol”

Tudor Curtifan / 31 aug 2020 / 18:56
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban

Europa "este în pericol", în timp ce încă nu a reuşit să-şi definească noul loc în economia globală, a avertizat prim-ministrul ungar Viktor Orban luni la un forum de politică internaţională desfăşurat la Bled, în Slovenia, citat de agenţia MTI.

Europa înţelege greu că, spre deosebire de Statele Unite şi China, nu este capabilă să "schimbe în mod fundamental regulile jocului", a adăugat Orban la cea de-a 15-a ediţie anuală a Forumului Strategic de la Bled.

Motivul pentru aceasta este că Europa nu are încă o forţă armată comună sprijinită de hub-uri ştiinţifice şi de inovaţie ce ar putea servi ca "motoare ale progresului tehnologic", a considerat el.

"Situaţia noastră actuală şi consecinţele ce decurg din aceasta trebuie să fie clar definite", a adăugat Orban.

Scena politică a Ungariei este caracterizată printr-o "luptă pentru suveranitatea intelectuală", a mai spus prim-ministrul ungar Viktor Orban la forumul internaţional de politică externă de la Bled, adăugând că guvernul său se luptă să pună în aplicare abordarea sa creştin-democrată şi conservatoare faţă de democraţie în raport cu opiniile liberale.

"Luptăm pentru ca instituţiile şi politica europeană (...) să se poată angaja în dezbateri pe idei precum familia, naţiunea, tradiţiile culturale, religia şi migraţia", a declarat Orban.

 

Orban: Democrația maghiară e cel puțin la fel de bună ca cea germană sau italianăDemocraţia ungară "este cel puţin la fel de bună ca democraţiile germană sau italiană" şi respectă cerinţele europene, a notat prim-ministrul ungar.

Regiunea Europei Centrale se află într-o poziţie de a obţine un mare avantaj competitiv în următorii ani, a declarat la rândul său ministrul ungar de externe Peter Szijjarto luni în faţa reporterilor pe marginea Forumului Strategic de la Bled.

Pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare istorică pentru Uniunea Europeană, a spus Szijjarto, citat de MTI, potrivit Agerpres. El a adăugat că următorii ani "ar putea însemna totul pentru Europa Centrală".

Controversatele dar "extrem de sensibilele" politici economică şi de imigraţie duse de ţările din Europa Centrală vor oferi regiunii un avantaj competitiv în ceea ce priveşte securitatea, stabilitatea politică şi creşterea economică, "care ne-ar permite să avem mai mult succes în competiţia economică globală decât în Europa în general", a considerat el.

Forumul din Bled, în nord-vestul Sloveniei, este un eveniment major de politică externă care îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern şi miniştrii de externe din mai multe ţări.

Principalele subiecte pe agenda din acest an sunt provocările şi oportunităţile cu care se confruntă Europa, având în vedere pandemia de coronavirus şi Brexitul.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy