Viitoarele radare ale sistemului Patriot vor lucra ”în rețea” pentru a detecta țintele

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Radarul LTAMDS cu acoperire de 360 de grade, va fi folosit de sistemul Patriot
Radarul LTAMDS cu acoperire de 360 de grade, va fi folosit de sistemul Patriot

Radarele LTAMDS vor putea fi integrate într-o rețea unică de detecție a amenințărilor aeriene. Astfel, un sistem Patriot își va putea lansa rachetele pe baza datelor furnizate de alt sistem Patriot aflat la mare distanță.

Compania RTX, fostă Raytheon a primit din partea Forțelor Terestre americane (US Army) un contract pentru a extinde conceptul de radar distribuit avansat (ADR) la senzorul de radiolocație LTAMDS (Lower Tier Air & Missile Defense Sensor – senzor de apărare antiaeriană și antirachetă de nivel inferior).

Radarul LTAMDS cu acoperire de 360 de grade, primul din familia de radiolocatoare GhostEye de înaltă tehnologie, este deocamdată în faza de testare, urmând să înlocuiască radiolocatorul AN/MPQ-65/65A al sistemului Patriot începând cu anul 2025.

Integrarea radarelor LTAMDS în rețeaua comună de detecție se va face prin intermediul programelor software.

,,Conform contractului, echipa de tehnologie avansată a Raytheon va dezvolta software-ul necesar pentru a conecta mai multe radare LTAMDS de 360 ​​de grade pentru a extinde protecția forțelor de manevră și a activelor critice”, a precizat RTX pe 18 octombrie.

Raytheon a dezvoltat inițial ADR (Advanced Distributed Radar) pentru a moderniza familia de radare AN/SPY-6(V) a Marinei SUA în scopul îmbunătățirii performanțelor în operațiile maritime distribuite și pentru a stimula viitoarele capabilități de detectare. Finalizarea demonstrațiilor a avut loc în toamna lui 2021, când două radare SPY-6 au detectat ținte folosind capabilitatea ADR, numită atunci Network Cooperative Radar (NCR). Acum, echipa își extinde capacitatea de a aborda amenințările din ce în ce mai dificile ale US Army.

Cu abordarea „apertură definită de software”, o singură matrice radar poate urmări orice, de la drone cu viteză și dimensiuni mici până la rachete balistice cu viteză hipersonică.

„Integrarea capabilității noastre ADR în LTAMDS continuă extinderea abordării noastre de succes privind definirea prin software a aperturii radar (a caracteristicilor de lucru ale radarului – nota autorului)”, a declarat Colin Whelan, președintele Advanced Technology la Raytheon. 

„Modelul obișnuit al liniei de produse software Raytheon pentru radar generează o bibliotecă de cod software care poate fi reutilizat pe mai multe radare, reducând semnificativ costurile de inginerie și termenele de dezvoltare pentru clienții noștri”.

Aperturile definite prin software ale Raytheon furnizează senzori avansați mai rapid decât oricând și măresc capacitatea și flexibilitatea unei singure matrice radar prin actualizări de software. Transformarea digitală în dezvoltarea radarului oferă beneficii în fiecare domeniu – pământ, mare, aer, spațiu și spațiu cibernetic, a precizat RTX.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel