Imagini din satelit, după explozia Podului Kerci; Rusia trimite scafandri să evalueze daunele / Serviciile ucrainene: ”Vom comenta doar după victoria noastră finală”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un expert în explozivi a spus că explozia și incendiul de pe podul Kerci probabil nu au fost cauzate de o rachetă.

UPDATE, 9 octombrie: Rusia trimite scafandri să evalueze daunele la podul din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci, a anunţat duminică vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de Reuters

 

UPDATE: Surse ucrainene au declarat pentru NV că subminarea podului peste strâmtoarea Kerci este o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei - SBU. Purtător de cuvânt SBU: ”Nu comentăm. Vom comenta rolul Serviciului de Securitate al Ucrainei sau al oricărui organism de stat al Ucrainei în explozii după victoria noastră finală”. 

UPDATE: Au fost publicate imagini din satelit care arată deteriorarea podului Crimeea după explozia din 8 octombrie

Fotografiile au fost publicate de compania Planet, pe Twitter.

Pe 8 octombrie a izbucnit un incendiu pe podul din Crimeea, care leagă Rusia și peninsula ocupată de aceasta și prin care rușii transferă întăriri pentru trupele lor. Este parțial distrus, traficul pe pod este închis.

Incendiul de pe podul din Crimeea a fost provocat de o maşină-capcană, susţin autorităţile ruse, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, arată Agerpres.

Un rezervor de combustibil a luat foc sâmbătă dimineața pe podul Kerci, a informat agenția de presă de stat rusă RIA, în timp ce presa ucraineană a raportat explozia, iar imaginile postate pe Twitter au arătat trenul în flăcări.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Traficul a fost suspendat pe podul rutier și feroviar, deschis în 2018 pentru a conecta Crimeea de rețeaua de transport a Rusiei.

Hari Bucur Marcu este de părere că explozia de pe podul Kerci are o valoare de avertisment pentru Rusia. ”Probabil, podul va fi refăcut în câteva zile, dar explozia arată că n-ar fi o soluție pentru Rusia să-și alimenteze forțele armate din Ucraina prin Crimeea. Cam asta este valoarea exploziei”, conchide expertul, într-o intervenție la Digi24.

"Un rezervor de combustibil pe una dintre secțiunile podului din Crimeea este în flăcări. Arcurile nu sunt deteriorate", a informat RIA, citând un oficial provincial, dar nu a precizat cauza.

Reuters a preluat rapoarte din presa ucraineană care susțin că o explozie a avut loc pe pod la aproximativ 6 a.m., iar imaginile postate pe Twitter au arătat numeroase vagoane de combustibil în flăcări pe porțiunea de șină a podului, în timp ce porțiunea de drum a podului a fost grav avariată.

Reuters nu a putut confirma în mod independent acele rapoarte și imagini.

Pe rețelele de socializare au început să se răspândească și videoclipuri care arată un camion explodând pe pod.

 

”Atac bine planificat”

 

Un expert în explozivi, contactat de BBC a spus că probabil explozia și incendiul de pe Podul Kerci nu au fost cauzate de o rachetă.

- Locul impactului betonului și deteriorarea fragmentării de pe suprafața podului nu poate fi văzută, ceea ce sugerează că nu a fost folosită o armă care a lovit din aer - a spus el.

Potrivit acestuia, cauza exploziei ar putea fi un „atac bine planificat”.

Președintele rus Vladimir Putin a deschis Podul Kerci în 2018, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, care a fost anterior administrată de Ucraina, ceea ce a dus la impunerea de sancțiuni și la înrăutățirea relațiilor cu Occidentul.

 

"Situaţia poate fi gestionată - este neplăcută, dar nu fatală", a apreciat guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksionov. "Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de răzbunare", a adăugat el în faţa presei.

Potrivit lui Aksionov, peninsula dispune de rezerve de carburant pentru o lună şi de alimente pentru două luni. Ministerul apărării de la Moscova a susţinut că forţele ruse din sudul Ucrainei pot fi "complet aprovizionate" pe alte rute terestre şi maritime. 

Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de sâmbătă la trei până la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel