Victorie pentru Turcia. Rusia va opera în curând zboruri directe către Ciprul de Nord

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Rusia se pregătește, pentru prima dată, să opereze zboruri directe către Republica Turcă a Ciprului de Nord, într-o mișcare rară care coincide cu eforturile Turciei de recunoaștere internațională a soluției celor două state.

Surse mass-media turce au precizat că Moscova discută cu Ankara despre operarea zborurilor, care sunt programate să înceapă la jumătatea lunii noiembrie.

Anunțul deciziei ruse a venit la câteva ore după ce Statele Unite au eliminat restricţiile comerciale pentru Republica Cipru în domeniul apărării, începând cu anul fiscal 2023, în ceea ce se crede a fi un răspuns turco-rus la demersurile americane.

Anunțul a deschis ușa speculațiilor cu privire la posibilitatea recunoașterii de către Rusia a Ciprului Turc, în lumina eforturilor tot mai mari ale Ankarei de a promova alianța celor două state prin mobilizarea recunoașterii internaționale a părții de nord a insulei divizate.

Potrivit ziarului Milliyet, mișcarea Rusiei are o semnificație și un simbolism deosebit pentru republica recunoscută doar de Turcia.

Sursele au subliniat că zborurile așteptate vor fi reciproce între Rusia și Republica Turcă a Ciprului de Nord și vor fi anunțate oficial în zilele următoare, descriind acest pas drept o "victorie diplomatică pentru Turcia și Ciprul Turc" și l-au considerat un "demers în direcția recunoașterii Republicii Ciprului de Nord".

În ultimele luni, Ankara și-a intensificat eforturile pentru a sprijini consolidarea unei "soluții cu două state" la criza din Cipru, care este împărțită între un sud susținut de Grecia și un nord susținut de Turcia, considerând că soluția cu un singur stat este "un lucru al trecutului".         

Deși această mișcare nu este încă binevenită la nivel internațional, Ankara încearcă să realizeze un progres în această chestiune prin aliații săi apropiați, Rusia, Azerbaidjan și Pakistan.       

Din 1974, insula Cipru a fost împărțită între Turcia în nord și Grecia în sud, iar în 2004 ciprioții greci au respins un plan prezentat de Națiunile Unite de unificare a celor două părți ale insulei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel