Victoria Nuland: Facilitățile militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Peninsulei Crimeea ar trebui considerate ținte legitime

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Flota Rusă în Portul Sevastopol, Peninsula Crimeea
Flota Rusă în Portul Sevastopol, Peninsula Crimeea

Statele Unite consideră că facilitățile  militare rusești de pe teritoriul Peninsulei Crimeea, aflata din 2014 sub ocupatie rusa, sunt ținte legitime pentru atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri politice, a declarat acest lucru pe 16 februarie în timpul unei conferinte organizate de Fundația Carnegie, relatează Ukrinform.

 

SUA recunosc Crimeea ca teritoriu al Ucrainei, pe care Rusia l-a transformat într-o imensă bază militară, și nu se opun deciziilor părții ucrainene de a ataca facilitatile militare rusești din peninsula ocupată.

Statele Unite ale Americii consideră că peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui cel puţin demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra unor ţinte militare de pe acest teritoriu, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, transmite vineri Reuters.

Crimeea, care include portul Sevastopol unde este staţionată Flota Rusiei la Marea Neagră, este considerată de către diplomaţi occidentali şi ruşi drept principalul punct critic al războiului din Ucraina, notează Reuters.

''Nu contează ce decid ucrainenii în legătură cu Crimeea în ceea ce priveşte unde anume aleg să lupte etc, Ucraina nu va fi sigură decât dacă în Crimeea se va produce minimum, minimum o demilitarizare'', a declarat Nuland la Carnegie Endowment for International Peace, în Washington.

Întrebată despre pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a declarat că Rusia deţine o serie întreagă de instalaţii militare cruciale pentru conflict. ''Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru'', a insistat Nuland.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a reacţionat vineri la declaraţiile lui Nuland, apreciind că acestea dovedesc că SUA sunt implicate în conflict.

Separat, EFE a relatat că apărarea antiaeriană rusă a doborât vineri o dronă care ar fi fost utilizată de Ucraina pentru a ataca o uzină termoelectrică din oraşul portuar Sevastopol.

''Astăzi dis-de-dimineaţă, în zona centralei termoelectrice Balaklava, forţele apărării antiaeriene au doborât o dronă. Nu s-au înregistrat pagube la uzină, care funcţionează normal'', a scris pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev.

Din august 2022, autorităţile din Crimeea denunţă atacuri ucrainene cu drone asupra mai multor puncte din peninsulă. 




 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel