Victor Chirilă: Diplomația R.Moldova, incapabilă să asigure o politică credibilă în dialogul cu U.E şi SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:

Diplomația Republicii Moldova  şi felul în care această se manifestă în relaţia cu principalii săi parteneri externi, a fost aspru criticată de Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Victor Chirilă arată impasul în care au intrat relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și principalii săi parteneri externi, precum și cauzele acestuia, potrivit Deschide.md.

Victor Chirilă scrie că „politica externă în raport cu Federația Rusă este una eratică, imprevizibilă, voluntaristă și lipsită de orice viziune instituțională pe termen scurt și mediu”.

De asemenea, președintele Asociației pentru Politică Externă consideră că parteneriatului strategic de integrare europeană cu România îi lipsește ambiție și viziune pe termen lung, care ar fi pe măsura obiectivului de integrare economică a Republicii Moldova cu UE stipulat în Acordul de Asociere”.

Ca urmare „accentul pus aproape exclusiv pe interconectarea energetică cu România este insuficient pentru transformarea integrării economice într-un motor al viitoarei integrări politice cu UE”, consideră Victor Chirilă.

În ce privește relația cu Ucraina, Victor Chirilă precizează că „autoritățile moldovene subestimează gravitatea planurilor autorităților ucrainene de a construi o serie de hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru, care pot genera o catastrofă ecologică și pune în pericol securitatea alimentară și economică a Republicii Moldova”.

,,Dialogul strategic cu SUA este, deocamdată, unul pro-formă, fără rezultate substanțiale, iar șansele Republicii Moldova de a fi inclusă într-un eventual nou Program SUA „Provocările Mileniului” pot fi compromise de derapajele antidemocratice.'' mai spune Victor Chirilă.

Ca o concluzie, președintele Asociației de Politică Externă consideră că „diplomația noastră este incapabilă să asigure o politică coerentă și credibilă în dialogul cu principalii săi parteneri externi.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel