Verdict în cazul MH17: Avionul de linie, doborât de un sistem BUK al Rusiei. Doi ruși și un ucrainean, condamnați în lipsă la închisoare pe viață

Darius Muresan |
Data publicării:

Un tribunal olandez a condamnat joi în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane, doi ruşi şi un ucrainean, pentru doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014, relatează Agerpres, care citeză AFP şi Reuters.

Cei condamnaţi, Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, cetăţeni ruşi, şi Leonid Harcenko, cetăţean ucrainean, au fost găsiţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului, a anunţat preşedintele completului de judecată, Hendrik Steenhuis.

Un al patrulea acuzat, Oleg Pulatov, cetăţean rus, a fost achitat din lipsa unor probe suficiente, acesta fiind pe de altă parte şi singurul dintre cei patru inculpaţi care a fost reprezentat de un avocat la proces.

Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.

 

Zborul de linie MH17, doborât de separatiștii pro-ruși controlați de Rusia, cu un sistem rusesc BUK

 

2. Epava avio... (cursa_mh17_41283800.jpg)

Epava avionului MH17, doborât de un sistem BUK rusesc, folosit de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei

Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.

Judecătorii olandezi au considerat că cei trei condamnaţi ar fi efectuat transportul rachetei BUK de la o bază militară din Rusia şi au instalat sistemul antiaerian în zona din estul Ucrainei de unde a fost lansată, chiar dacă nu ei au apăsat butonul de declanşare.

Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, a fost prezentat de instanţa olandeză drept şeful serviciului de informaţii militare al separatiştilor proruşi. Subalternii săi, Oleg Pulatov, fost soldat în forţele speciale ruse, şi Leonid Harcenko, care ar fi fost comandantul unei unităţi separatiste, au participat direct la transportul sistemului antiaerian, potrivit Parchetului olandez.

Procesul a durat doi ani şi jumătate şi mai poate face obiectul unei proceduri de recurs. Numeroşi apropiaţi ai victimelor au venit joi să asiste la verdictul instanţei, în faţa unui tribunal bine securizat în apropierea aeroportului Schiphol, de unde decolase avionul.

Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, pretextând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţie ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi pe Twitter ''a decizie importantă'' a tribunalului olandez. ''Pedepsirea tuturor atrocităţilor ruse - atât de ieri cât şi de azi - va fi inevitabilă'', a completat el

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel