Venezuela: Armata anunţă capturarea unor bărci columbiene în care au găsit arme şi muniţie

Eduard Pascu / 10 mai 2020 / 16:34

Ministerul Apărării de la Caracas a anunţat, într-un comunicat de presă, capturarea a trei bărci de luptă columbiene abandonate, descoperite sâmbătă, în cursul unei operaţiuni de patrulare pe râul Orinoco, la câteva zile după ce guvernul venezuelean şi-a acuzat vecinul că a susţinut o invazie eşuată, informează duminică Reuters.   

Conform comunicatului, bărcile erau echipate cu mitraliere şi muniţie şi au fost descoperite ca parte a unei operaţiuni la nivel naţional destinate garantării "libertăţii şi suveranităţii" Venezuelei. O anchetă preliminară a indicat că bărcile au fost târâte de curenţii fluviali puternici, se arată într-un comunicat al marinei columbiene. Armata din Columbia a mai informat că este în discuţii cu militarii venezueleni pentru a recupera bărcile.     

Într-o intervenţie televizată, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat că armata va restitui bărcile dacă guvernul columbian va face o solicitare oficială în acest sens, transmite Agerpres.

Venezuela va adresa ONU o plângere oficială prin care va acuza Columbia şi Statele Unite de încălcarea dreptului internaţional în cazul a ceea ce consideră că a fost o tentativa eşuată de invazie, a adăugat preşedintele Nicolas Maduro.     

Miercuri, televiziunea de stat din Venezuela a difuzat o înregistrare video în care un fost soldat american declară, în cadrul unui interogatoriu, că a fost angajat de o firmă de securitate din Florida pentru a antrena trupe de militanţi venezueleni disidenţi pe teritoriul Columbiei pentru o operaţiune ce urmărea preluarea controlului asupra aeroportului din Caracas şi capturarea preşedintelui Maduro.  

Autorităţile venezuelene au informat despre arestarea luni a unui grup din care făceau parte fostul soldat american menţionat anterior, Luke Denman, un alt cetăţean american, precum şi alte 11 persoane. Grupul a fost prins în momentul în care încerca să pătrundă din Columbia în Venezuela pe calea apei. Guvernul de la Caracas a mai anunţat despre o altă tentativă de atac, cu o zi înainte, în care opt persoane şi-au pierdut viaţa.

Miercuri, preşedintele Maduro l-a acuzat pe omologul său columbian Ivan Duque că a facilitat operaţiunea, acuzaţie pe care liderul de la Bogota a negat-o.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy