Venezuela: Armata anunţă capturarea unor bărci columbiene în care au găsit arme şi muniţie

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministerul Apărării de la Caracas a anunţat, într-un comunicat de presă, capturarea a trei bărci de luptă columbiene abandonate, descoperite sâmbătă, în cursul unei operaţiuni de patrulare pe râul Orinoco, la câteva zile după ce guvernul venezuelean şi-a acuzat vecinul că a susţinut o invazie eşuată, informează duminică Reuters.   

Conform comunicatului, bărcile erau echipate cu mitraliere şi muniţie şi au fost descoperite ca parte a unei operaţiuni la nivel naţional destinate garantării "libertăţii şi suveranităţii" Venezuelei. O anchetă preliminară a indicat că bărcile au fost târâte de curenţii fluviali puternici, se arată într-un comunicat al marinei columbiene. Armata din Columbia a mai informat că este în discuţii cu militarii venezueleni pentru a recupera bărcile.     

Într-o intervenţie televizată, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat că armata va restitui bărcile dacă guvernul columbian va face o solicitare oficială în acest sens, transmite Agerpres.

Venezuela va adresa ONU o plângere oficială prin care va acuza Columbia şi Statele Unite de încălcarea dreptului internaţional în cazul a ceea ce consideră că a fost o tentativa eşuată de invazie, a adăugat preşedintele Nicolas Maduro.     

Miercuri, televiziunea de stat din Venezuela a difuzat o înregistrare video în care un fost soldat american declară, în cadrul unui interogatoriu, că a fost angajat de o firmă de securitate din Florida pentru a antrena trupe de militanţi venezueleni disidenţi pe teritoriul Columbiei pentru o operaţiune ce urmărea preluarea controlului asupra aeroportului din Caracas şi capturarea preşedintelui Maduro.  

Autorităţile venezuelene au informat despre arestarea luni a unui grup din care făceau parte fostul soldat american menţionat anterior, Luke Denman, un alt cetăţean american, precum şi alte 11 persoane. Grupul a fost prins în momentul în care încerca să pătrundă din Columbia în Venezuela pe calea apei. Guvernul de la Caracas a mai anunţat despre o altă tentativă de atac, cu o zi înainte, în care opt persoane şi-au pierdut viaţa.

Miercuri, preşedintele Maduro l-a acuzat pe omologul său columbian Ivan Duque că a facilitat operaţiunea, acuzaţie pe care liderul de la Bogota a negat-o.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel