Vedetele blindate ”Opanez” și ”Posada”, marș de instrucție pe Dunăre de la Porțile de Fier până la Brăila

Eduard Pascu / 11 mai 2021 / 16:23
Vedetele blindate Opanez 177 și Posada 179 Sursa foto: Forțele Navale Române
Vedetele blindate Opanez 177 și Posada 179 Sursa foto: Forțele Navale Române

Două vedete blindate execută, în perioada 10-20 mai, un marș de instrucție pe Dunăre, între portul Brăila și kilometrul 1050, pentru actualizarea procedurilor operaționale de protecție a căilor de transport fluvial, utilizate de către militarii de la Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu”, se arată într-o postare a Forțelor Navale Române.

Marșul este o secvență de instrucție care face parte din Exercițiul ”Danube Protector 21” și cuprinde activități de actualizare a bazei de date geografico-militare și de navigație, precum și antrenamente pentru consolidarea deprinderilor echipajelor de utilizare a tehnicii și aparaturii de la bord.

Echipajele vedetelor blindate ”Opanez” (177) și ”Posada” (179) vor monitoriza traficul fluvial, în timpul executării navigației, vor face escale în porturile dunărene Călărași, Giurgiu, Orșova și Drobeta-Turnu-Severin, vor tranzita ecluzele ”Porțile de Fier” (1 și 2) și vor executa numeroase exerciții de asigurare a vitalității navei (lupta împotriva incendiilor la bord și lupta împotriva găurilor de apă), de protecție a forței, de descoperire a țintelor aeriene și terestre, precum și exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte de trafic ilegal, mai precizează Flotila Fluvială.

Cele două nave militare fluviale vor naviga, în amonte, până la km 1050, și, după actualizarea bazei de date despre infrastructura portuară din Moldova Veche, echipajele vor schimba direcția de navigație, în aval, spre portul Brăila, unde navele vor acosta la km 176.

Marșul navelor militare fluviale pe întregul sector românesc al Dunării face parte din Planul anual de instrucție al Forțelor Navale Române și dezvoltă abilitatea Armatei României de a răspunde, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice, contribuind la întărirea capacității de gestionare a unor potențiale crize care ar putea apărea în regiune.

Vedetele blindate "Opanez" (177) şi "Posada" (179) au fost construite la Şantierul Naval din Mangalia, în perioada 1988-1990. Acestea fac parte din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie "Comandor Virgil Alexandru Dragalina", Secţia de vedete blindate, structură care mai are în compunere încă trei vedete blindate, respectiv "Rahova" (176), "Smârdan" (178) şi "Rovine" (180).

Vedetele blindate au câte 322 tone fiecare, o lungime de 44,50 metri şi o lăţime de 8 metri. Ele sunt propulsate de câte trei motoare principale şi sunt dotate cu câte un tun calibru 100 mm, două instalaţii TAB-77 cu două mitraliere 14,5 mm şi 7,62 mm, mitraliere 14,5 mm cu patru ţevi, două instalaţii de aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare şi un tun calibru 30 mm cu două ţevi.

 

Activități complexe de instrucție pe fluviul Dunărea Două vedete blindate execută, în perioada 10-20 mai, un marș de...

Publicată de Forțele Navale Române pe Marţi, 11 mai 2021

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy