Vedeta ucraineană Akkerman, considerată „inutilă” și apoi capturată de Rusia, introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia și introdusă apoi în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră
Vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia și introdusă apoi în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.

La bordul vedetei purtătoare de artilerie a fost arborat drapelul Sfântului Andrei al Forțelor Navale ale Federației Ruse, ceea ce înseamnă că aceasta a fost introdusă în dotarea FRMN.

Nava, fotografiată în Golful Sevastopol, a primit numărul de bord 201. Aceasta este relativ nouă, fiind construită în anul 2016.

 

Rusia considera vedetele ucrainene din clasa Gyurza-M, stupide și inutile

 

Comentariul autorului: Anterior, reprezentanții militari ruși afirmau despre vedetele ucrainene Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, din care face parte și nava U 174 Akkerman, că “sunt destul de stupide”. Aceștia apreciau că vedetele blindate purtătoare de artilerie de acest tip sunt practic inutile pentru executarea serviciului de luptă în zona de coastă. Astfel, armele lor nu pot efectua un foc eficient fără o contragreutate, iar lansatoarele terestre de rachete antitanc Barrier de la bord nu sunt adaptate pentru întrebuințarea pe mare. Se pare că, cu toate acestea, navei i s-a găsit o utilitate în cadrul FRMN.

Vedeta blindată purtătoare de artilerie Akkerman a fost construită la Întreprinderea de construcții navale Leninskaya Kuznitsa din Kiev, în anul 2016, și este destinată pentru îndeplinirea de misiuni pe râuri și în zona de coastă a mării. Nava are 21 de metri lungime, cinci metri lățime, un deplasament de 38 de tone și poate atinge o viteză de 28 de noduri. Echipajul acesteia este format din cinci persoane. La bordul navei poate fi ambarcat o grupă de cercetare și desant de până la opt persoane.

Armamentul vedetei blindate Proiect 58155 este format din două module de luptă, care includ un tun automat cu calibrul de 30 de milimetri, o mitralieră calibru 7,62 milimetri, un lansator de grenade cu calibrul de 30 de milimetri și două rachete antitanc Barrier.

 

Nave capturate de forțele ruse de ocupație în Marea Azov

 

Flota din Marea Azov aparținând Forțelor Navale ucrainene a fost capturată de militarii ruși, în luna martie 2022, după ce aceștia au preluat controlul localității Berdyansk. Aici se afla Baza Navală Est, care a fost formată conform noii Doctrine maritime de apărare a Ucrainei. Soldații și ofițerii ucraineni au părăsit instalațiile navale fără luptă, plecând din bază înainte de sosirea armatei ruse.

Între navele capturate de ruși se află vedete de patrulare Proiect 50300 din clasa Kalkan-M aparținând Serviciului de frontieră al Ucrainei, vedete blindate Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, remorcherul maritim Korets, nave din clasele Donbas și Grif, precum și alte nave mici pentru zona maritimă apropiată.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel