Vasile Dîncu: Rusia vrea să șteargă urmele înfrângerii din Războiul Rece. Prăbușirea URSS, comemorată cu mare jale de regimul Putin

Nicolae Ciucă, premierul României și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale. Sursă foto: Guvernul României
Nicolae Ciucă, premierul României și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale. Sursă foto: Guvernul României

Ministrul Apărării Naționale a vorbit despre presiunea pusă de Federația Rusă în Europa de Est, cu precădere pe Ucraina, stat pe care Moscova l-a mai agresat militar în 2014 când a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

În cadrul unei emisiuni de televiziune la Prima TV, ministrul Vasile Dîncu a fost întrebat ce urmărește de fapt Federația Rusă prin solicitări inacceptabile, numite de Moscova garanții de securitate, către NATO și presiunea militară pe care o exercită de mai multe luni pe Ucraina. 

Amintim că la granițele Ucrainei se află comasați peste 100.000 de militari ruși și tehnică militară grea, deja de mai multe luni.

Ministrul Vasile Dîncu e de părere că regimul lui Vladimir Putin încearcă din răsputeri să șteargă urmele înfrângerii din Războiul Rece iar un eventual război ar fi o lovitură grea pentru economia rusă, care și așa trece printr-o situație dificilă.

„Rusia urmărește de fapt să șteargă urmele înfrângerii din Războiul Rece când s-a dezintegrat URSS. Am văzut că anul trecut s-a comemorat cu mare jale în Federația Rusă prăbușirea URSS”, a precizat ministrul român.

Liderul social-democrat e de părere că „s-a încercat și un pan-ortodoxism prin discursurile ortodoxie, prin anumit imperiu creștin care există și evident se încearcă reconstrucția memoriei glorioase a URSS”, dar amintește că narativul e folosit și în scop electoral.

 

Rusia vrea o nouă Cortină de Fier și sfere de influență, dar Dîncu spune că e imposibil acest lucru. Nu vor pleca nici soldații americani din țară, așa cum și-ar dori Rusia

 

„Rusia nu o duce bine economic și știm că populația poate fi amorsată și prin aceste metode. Pe de altă parte este clar pentru cea mai mare parte a lumii că nici pentru regimul politic de la Kremlin nu ar fi foarte simplu un război cu pierderi și în care să cheltui foarte multe resurse materiale și umane.

E o încercare de a reface onoarea vechii dorințe imperiale. Aici Vladimir Putin e expert în încercarea de refacere a ideii de țarat. De aceea nucleul Rusiei a devenit cumva un fel de pilon al comunicării și de aici poate și revendicările față de Ucraina”, a mai completat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării consideră că politica Moscovei „e o încercare inacceptabilă”. „Istoria chiar dacă uneori se repetă în spirală nu face pași înapoi. A reconstrui o nouă Cortină de Fier e imposibil”, a mai adăugat Vasile Dîncu.

Acesta a conchis că nu există nicio șansă ca trupele americane dislocate în România să părăsească teritoriul țării noastre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel