Vârful aisbergului? Rusia alocă pentru armată 6,6 trilioane de ruble (4,4 % din PIB), dar cheltuielile secrete ajung la aproape un sfert din PIB

Vehicul de luptă amfibiu - VPK-7829 Bumerang, prezent la parada de 9 mai, de la Moscova / sursa: Kremlin.ru
Vehicul de luptă amfibiu - VPK-7829 Bumerang, prezent la parada de 9 mai, de la Moscova / sursa: Kremlin.ru

Bugetul de cheltuieli militare al guvernului rus în acest an este de aproximativ 6,6 trilioane de ruble (aproximativ 75 de miliarde de dolari), au declarat serviciile de informații britanice, referindu-se la un raport din iunie al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

Cheltuielile militare de 6,6 trilioane de ruble înseamnă 4,4% din produsul intern brut al Rusiei. Cu toate acestea, analiștii britanici precizează că, din cauza lipsei de transparență, cheltuielile Federației Ruse cu armata nu pot fi determinate mai precis și remarcă faptul că articolele bugetare clasificate ca secrete reprezintă aproximativ 22% din bugetul total al guvernului rus. Putem presupune, astfel, că efortul de război al Rusiei ajunge să înghită aproximativ un sfert din PIB-ul țării.

Trebuie spus că, așa cum remarca și șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, Rusia are încă rezerve importante. Gen. Sanders remarca faptul că în Marele Război Patriotic Rusia a dedicat 61% din PIB efortului de război.

Serviciile de informații britanice oferă o comparație cu anul 2021, adică înainte de invazia militară rusă a Ucrainei. La acel moment, Moscova cheltuia 3,6% din PIB pe armată.

Deși regimul președintelui Vladimir Putin cheltuiește doar o fracțiune din bugetul apărării pentru războiul din Ucraina, creșterea indică costurile asociate activităților Rusiei în Ucraina.

De asemenea, serviciile de informații mai spun că Rusia se va confrunta aproape cu siguranță cu costuri suplimentare ca urmare a războiului, inclusiv cheltuieli pentru securitate în regiunile ocupate și măsuri de apărare în zonele rusești adiacente Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel