Val de explozii misterioase la complexuri petrochimice din Iran, inclusiv la o fabrică de drone militare

Eduard Pascu |
Data publicării:
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com

În decurs de doar trei zile la trei complexuri petrochimice din Iran au avut loc explozii. Una dintre acestea se pare că a avut loc la uzina unde se produc vehicule aeriene fără pilot.

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite, azi, într-o explozie urmată de incendiu la o fabrică de produse petrochimie din Asaluyeh, în sudul Iranului. Acesta este al treilea incident din ultimele patru zile, potrivit presei iraniene, citată de Jerusalem Post.

Explozia de azi a avut loc la o linie de transport a oxigenului între uzina petrochimică Mobin și Damavand Energy Company din Asaluyeh din cauza unei ”probleme necunoscute”, potrivit unui comunicat al companiei Damavand Energy Company. 

 

Acesta este al treilea astfel de incident raportat la o uzină petrochimică din Iran de la începutul săptămânii când au fost raportate incidente la fabricile petrochimice de la Kangan Petro Refining Co. (KPRC) și din Shahin Shahr.

Incidentul de azi a avut loc la aproximativ 80 de kilometri de locul unde, luni, a fost explozia de la Kangan. Cauza incendiului din Kangan încă nu a fost stabilită și este în curs de investigare.

 

Deflagrație majoră

 

Duminică, nouă persoane au fost rănite într-o explozie la fabrica de artificii și produse chimice Sepahan Nargostar din orașul Shahin Shahr din provincia Isfahan din Iran. Cauza exploziei ar fi investigată.

Fabrica Sepahan Nargostar este un producător de materiale explozive industriale și comerciale și se află sub supravegherea Consiliului Național de Securitate, potrivit IRNA (Agenția de Știri a Republicii Islamice) controlată de guvern. Compania produce diferite tipuri de artificii și praf de pușcă, precum și nitrați, sodiu, potasiu, stronțiu, calciu, cupru și bariu, se arată în comunicat.

 

The Guardian a anunțat că explozia a avut loc de fapt la Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), care produce o varietate de aeronave, inclusiv drone, pentru forțele iraniene și pro-iraniene și se află și în Shahin Shahr.

Explozia ar putea avea legătură cu doborârea de către Israel a unei drone iraniene lângă granița cu Iordania săptămâna trecută, mai precizează jurnaliștii britanici. Primul ministru Benjamin Netanyahu a declarat că este vorba de o dronă iraniană trimisă fie din Irak, fie din Siria. IDF a colectat fragmente din aeronava distrusă pentru examinare ulterioară.

De altfel, aceasta ar putea fi răspunsul israelian pentru noul model de dronă fabricat de Iran și botezată Gaza pentru a marca conflictul dintre Hamas și Israel.

 

Drona Gaza

 

Pe 21 mai, în prezența comandantului IRGC general-maior Hossein Salami și alți comandanți superiori a fost prezentată noua dronă botezată Gaza. Conform presei iraniene drona Gaza poate îndeplini diferite misiuni de luptă, supraveghere și recunoaștere dar și operațiuni de căutare și salvare după dezastre naturale și accidente.

Cu o autonomie de zbor de 35 de ore și rază operațională de 2.000 de kilometri, drona este capabilă să transporte 13 bombe și 500 de kilograme de echipament.

Cu ocazia aceleiași ceremoni a fost prezentat sistemul radar ”Quds” și un sistem de rachete sol-aer numit ”9 of Day”, care este capabil să angajeze și să distrugă diverse amenințări precum rachete de croazieră, drone și bombe.

4. -imagine fara descriere- (drona-gaza-iran_40021300.jpg)

Drona Gaza

2. Lansator 9... (lansator-9-day-sursa-foro-mehrdad-torabi-twitter_91348500.jpg)

Lansator 9 Day-Iran 

3. -imagine fara descriere- (radarul-quds-iran_68828000.jpg)

Radarul Quds

Sursa foto: Mehrdad Torabi/Twitter

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel