Utilizarea rachetei hipersonice Zircon de către Rusia poate indica o lipsă de alte rachete la nivelul arsenalului și poate reprezenta o provocare pentru forțele armate ucrainene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Complexul de rachete Bastion și racheta Zirkon. Sursa Foto: RIA Novosti/Ministerul rus al Apărării.
Complexul de rachete Bastion și racheta Zirkon. Sursa Foto: RIA Novosti/Ministerul rus al Apărării.

Presupusa utilizare de către Rusia a rachetelor hipersonice Zircon ar putea însemna că Armata rusă duce lipsă de alte tipuri de rachete și că rușii testează sistemul de apărare aeriană al Ucrainei în acest mod, a declarat Ilia Yevlash, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, pentru Radio Liberty. Newsweek susține că Rusia a folosit racheta hipersonică Zircon împotriva Ucrainei pentru prima dată, probabil luna trecută.

Revista citează un centru de cercetare ucrainean, care la momentul respectiv stabilea dacă într-adevăr a fost folosită o Zircon.

Potrivit Missile Defence Advocacy Alliance, racheta Zircon este o rachetă de croazieră hipersonică anti-navă cu o rază de acțiune de 500 până la 750 de kilometri, iar surse rusești susțin că arma poate parcurge peste 1.000 de kilometri și se poate deplasa de nouă ori mai repede decât viteza sunetului, relatează Newsweek. 

Această viteză necesită, evident, o reducere a greutății focosului. Focosul unei rachete Zircon cântărește 150 de kilograme, față de, de exemplu, focosul de 500 de kilograme ale altor rachete. "Zirconul transportă până la 40 kg de material exploziv, spun experții ucraineni.

Cu toate acestea, acest lucru ridică îndoieli cu privire la eficiența sa împotriva unor nave militare mari, cum ar fi distrugătoare sau portavioane, potrivit analistilor de la Defence Express.

Arma a fost proiectată inițial pentru a fi lansată de pe mare, dar ulterior a apărut o versiune lansată de pe uscat, potrivit Reuters.

,,Faptul că le folosesc, cel mai probabil, indică faptul că au deja un deficit de arme, altfel nu le-ar fi folosit. În general, acest tip de rachetă este o rachetă anti-navă și este folosită doar în anumite situatii... Dacă, de exemplu, ar fi avut suficiente alte tipuri de rachete - Kalibr, Iskander, alte rachete - le-ar fi folosit...", a declarat Ilia Yevlash, purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene.

 

Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de interceptare a rachetelor balistice

 

Presa occidentală și observatorii militari sunt de acord că, dacă se confirmă utilizarea de către Rusia a Zirconului, aceasta va reprezenta o provocare suplimentară pentru sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, deja întinse, pe fondul incertitudinii privind viitoarea asistență militară din partea aliaților.

Yevlash spune că apărarea aeriană a Ucrainei are capacitatea de a doborî rachetele hipersonice rusești 3M22 Zircon, dar afirmă că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme capabile să intercepteze rachete balistice.

Recent, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalya Gumenyuk, a declarat, pe 27.03.2024, că Rusia a acumulat un număr suficient de rachete Zircon în Crimeea și va continua să recurgă la lovituri punctuale, cu accent pe capitala Ucrainei, Kiev.

,,Rușii au desfășurat câteva zeci de rachete hipersonice Zircon în Crimeea, iar acum inamicul va folosi mijloacele balistice nu numai în regiunile sudice ale Ucrainei, ci și la distanțe mai mari”, a precizat Gumenyuk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel