Rusia pregătește o ploaie de rachete hipersonice Zircon peste Ucraina. Rușii au concentrat și pregătit zeci de rachete în Crimeea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete hipersonice Zircon, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Lansarea unei rachete hipersonice Zircon, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalya Gumenyuk, a declarat, pe 27.03.2024, că Rusia a acumulat un număr suficient de rachete Zircon în Crimeea și va continua să recurgă la lovituri punctuale, cu accent pe capitala Ucrainei, Kiev.

,,Rușii au desfășurat câteva zeci de rachete hipersonice Zircon în Crimeea, iar acum inamicul va folosi mijloacele balistice nu numai în regiunile sudice ale Ucrainei, ci și la distanțe mai mari”, a precizat Gumenyuk.

Aceasta a adăugat că partea rusă dispune de o cantitate destul de mare de rachete antinavă, care nu pot fi întrebuințate potrivit destinației, deoarece Ucraina nu mai are flotă. Prin urmare, Moscova încearcă să-și folosească întregul potențial al rachetelor în diferite moduri.

,,Ținând cont de schimbarea tacticii, precum și de faptul că rachetele antinavă au o viteză extrem de mare, probabil că inamicul se așteaptă ca sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei să nu le poată doborî”, a menționat Natalya Gumenyuk.

Potrivit surselor rusești, rachetele hipersonice Zircon lansate din Crimeea pot să lovească Odesa, Herson sau Nikolaev într-un minut, iar Kievul în șase minute.

 

Rusia susține că rachetele hipersonice Zircon au o rază de acțiune de 1.000 kilometri și pot atinge o viteză de 9 Mach

 

2. Sursă foto... (zircon-rusia-lansare_55713600.jpg)

Sursă foto: Rueconomics.ru

Comentariul autorului: Oficialii militari ruși susțin că rachetele hipersonice Zircon (3M22) au o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri și pot atinge o viteză de nouă Mach (1 Mach = viteza sunetului).

Rachetele cu bazare navală de acest tip au fost introduse în dotarea armatei ruse în anul 2023. În mod oficial, până în prezent, rachetele de acest tip sunt amplasate numai pe fregatele Proiect 22350, aflate doar în dotarea Flotei de Nord. În perspectivă, acestea vor putea fi întrebuințate atât de către submarine, cât și de platformele maritime dotate cu sisteme de rachete de croazieră de tip Kalibr.

Ținând cont de faptul că Rusia nu dispune în zona Mării Negre de platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon, se poate aprecia că acestea au fost adaptate pentru întrebuințarea de către complexele de rachete de coastă. În prezent, Rusia dispune în Peninsula Crimeea de sisteme terestre de rachete antinavă de tip Bastion, care folosesc rachete de croazieră de tip Oniks.

Trebuie precizat faptul că folosirea rachetelor hipersonice Zircon în conflictul din Ucraina a fost confirmată atât de președintele rus, Vladimir Putin, cât și de către oficialii ucraineni. Acestea au fost utilizate cel puțin în două rânduri, respectiv pe 07 februarie și pe 25 martie 2024. Toate rachetele rusești de acest tip au fost lansate împotriva unor ținte din Kiev. Probabil că, reprezentanții militari ruși mizează pe faptul că acestea nu pot fi interceptate de către sistemele americane de rachete antiaeriene din tip Patriot, care apără capitala Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel