US Navy anunţă că avionul F-35 a devenit operaţional pe portavioane

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forţele navale ale SUA au anunţat că versiunea aeronavală a avionului ''invizibil'' F-35 a devenit operaţională pe portavioanele americane, transmite AFP.

,,F-35 este operaţional, pregătit pentru luptă şi pregătit pentru victorie'', a declarat joi comandantul US Navy, viceamiralul DeWolfe Miller.

,,Adăugăm un extraordinar sistem de armament arsenalului grupurilor noastre aeronavale, care ne va întări considerabil forţele armate'', a subliniat viceamiralul Miller.

Programul de armament F-35, lansat la începutul anilor 1990, este cel mai scump din istoria militară a SUA, cu un cost total pentru Pentagon estimat la aproape 400 miliarde de dolari, pentru fabricarea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Cu tot cu mentenanţa, costul total este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pe toată durata de viaţă a programului, până în 2070.

În diversele sale versiuni, F-35 este desfăşurat de US Air Force (varianta F-35A), corpul puşcaşilor marini (F-35B, cu decolare scurtă şi aterizare verticală), US Navy (F-35C, cu aripi pliabile), aviaţia militară israeliană, forţele aeriene italiene şi Royal Air Force britanică, a indicat producătorul american Lockheed Martin.

Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.

Dezvoltarea acestui aparat a fost marcată însă de întârzieri şi de depăşiri de buget, precum şi de incidente care au consemnat de mai multe la sol ori întreaga flotilă de avioane 'invizibile', cum s-a întâmplat în octombrie trecut, după un accident fără victime.

Armata americană a utilizat pentru prima dată aparatul F-35 (în versiunea F-35B) în luptă în septembrie 2018, pentru a bombarda ţinte talibane în Afganistan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel