US Navy a recepționat o nouă navă pe pernă de aer

Eduard Pascu |
Data publicării:
Hovercraft Sursa foto: Textron/Micheal Macdonald
Hovercraft Sursa foto: Textron/Micheal Macdonald

US Navy a recepționat pe 3 iunie o nouă navă pe pernă de aer numită hovercraft sau aeroglisor.

Noua navă Ship to Shore Connector (SSC), Landing Craft, Air Cushion (LCAC) 102 asigura compatibilitatea cu generația următoare cu nave amfibii existente precum și cu navele de transport de forță expediționară, prezente și viitoare, transmite Naval News.

În cadrul programului SSC sunt prevăzute a fi construite 15 nave la Textron Systems din Slidell din Louisiana.

Navele cu numărul de abordaj 100 și 101 sunt în testare și încercări post-livrare la Centrul Naval de Război de Suprafață Panama City, iar nava cu numărul 103 este în construcție.

Nava pe pernă de aer sau aeroglisor se deplasează deasupra apei sau solului planând pe o pernă de aer creată sub carenă cu ajutorul unor ventilatoare puternice. Această pernă este formată de jeturi de aer refulat în cantitate mare și cu presiune de o instalație turbo-suflantă.

Jeturile de aer sunt dirijate spre suprafața apei printr-o duză inelară așezată la periferia navei. Perna de aer are grosimi de 0,5-5 m, funcție de tonajul navei, viteză, suprafața de glisare etc.

Deplasarea pe orizontală se obține printr-un sistem propulsor cu elice aeriană, sau cu un sistem de propulsie reactiv cu jet. Viteza unei astfel de nave poate fi de 100-200 km/h.

Navele cu pernă de aer prezintă avantaje multiple cum ar fi viteză mare de deplasare, rezistență și consum mic de combustibil, posibilitatea de a trece peste zone cu adâncimi mici sau teren uscat accidentat.

Navele de dimensiuni mici sunt utilizate la transportul de pasageri, patrulare, pază, pe distanțe scurte și medii în apropierea coastei și pe canale, servicii de ambulanță, competiții sportive, iar modelele mai mari, pentru operațiuni militare, transportul de autoturisme și pasageri, cisterne cu diverși combustibili și echipament greu în medii dificile și greu accesibile pentru alte tipuri de nave.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel