US Air Force, primul bombardament aerian în Somalia sub administrația Biden

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Forțele aeriene americane au efectuat pe 20 iulie un bombardament aerian care i-a vizat pe luptătorii al-Shabab din Somalia, prima astfel operațiune condusă de președintele Joe Biden.

Atacul are loc după ce majoritatea soldaților americani au părăsit țara și a fost făcut în sprijinul forțelor partenere somaleze atacate în vecinătatea Galkayo, transmite Air Force Magazine.

"Nu au existat forțe americane terestre care să însoțească forțele somaleze în timpul acestei operațiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Cindi King.

"Forțele SUA sunt autorizate să execute bombardamente în sprijinul forțelor partenere desemnate de comandantul luptei, aflate sub autoapărare colectivă”.

Ultimul atac aerian din Somalia a fost pe 19 ianuarie, chiar înainte ca Biden să fie învestit în funcția de președinte.

În decembrie, președintele de atunci, Donald J. Trump, a ordonat trupelor americane să părăsească Somalia ca parte a unei mari misiuni rapide de transport aerian numită Operațiunea Octave Quartz. De atunci, forțele americane ”fac naveta la locul de muncă”, zburând în misiuni pe termen scurt, apoi părăsind țara, a declarat generalul Stephen J. Townsend, comandantul forțelor armate americane din Africa.

Luna trecută, totuși, Townsend a declarat că Departamentul de Apărare are în vedere trimiterea trupelor americane înapoi în Somalia. ”Repoziționarea destul de bruscă din Somalia” a făcut misiunea mai riscantă și mai complexă, a mai spus el.

”Așadar, ceea ce încercăm să facem este să gestionăm acest risc și complexitate, deoarece încercăm în continuare să ajutăm partenerii africani în provocările lor de securitate”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel