US Air Force alocă două miliarde de dolari pentru realizarea sistemului de arme Long Range Standoff, cu încărcătură nucleară

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele aeriene ale SUA au acordat un contract de aproximativ două miliarde de dolari, companiei Raytheon Missiles and Defense, pentru etapa de inginerie și dezvoltare a fabricației (EMD phase) din cadrul procesului de realizare a sistemului de arme Long Range Standoff (LRSO).

În timpul etapei EMD, procesele de fabricație vor continua să se maturizeze, va fi realizată o linie de producție demonstrativă, care, ulterior va deveni linie pilot pregătită să susțină fluxul de fabricație. Obiectivul propus este ca la sfârșitul etapei EMD, în februarie 2027, să se operaționalizeze complet o linie de producție, se precizează în comunicatul Departamentului Apărării privind achizițiile, din 1 iulie.

LRSO este o rachetă de croazieră purtătoare de focos nuclear, lansată aerian, cu o rază de acțiune de 2.500 km, care se așteaptă să fie operaționalizată până în 2030.

Va înlocui actuala rachetă de croazieră cu lansare aeriană AGM-86 și se așteaptă să poată fi întrebuințată de pe mai multe tipuri de avioane, inclusiv bombardierele strategice B-52 și B-21, ultimul nefiind încă operaționalizat, dar, pregătit să intre în faza de testare, conform unui anunț din iunie 2021 al secretarului adjunct de la Forțele Aeriene ale SUA (US AF), însărcinat cu achizițiile.

Potrivit Departamentului Apărării, prin programul LRSO se va dezvolta o armă, care să poată trece de sistemele integrate de apărare antiaeriană moderne și să lovească obiective strategice. Termenul pentru atingerea capacității operaționale inițiale, este anul 2030, înainte de retragerea rachetelor de croazieră lansate aerian (ALCM) AGM-86.

Programul LRSO a demarat în august 2017, când companiile Raytheon și Lockheed Martin au primit fiecare câte 900 milioane de dolari de la Departamentul Apărării și US AF pentru a dezvolta propriile versiuni ale rachetei. În 2020, s-a renunțat realizarea versiunii pentru încărcătură convențională, US AF urmând să folosească rachetele JASSM-ER și JASSM-XR pentru lovituri la distanțe mari cu focoase convenționale. Tot în 2020, US AF a decis continuarea programului LRSO doar cu compania Raytheon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel