US Air Force a devenit mai „cuminte” sub Biden. SUA au înregistrat o scădere cu 54% a loviturilor aeriene în comparație cu 2020

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes

Grupul de monitorizare Airwars a oferit cifre interesante cu privire la loviturile aeriene efectuate de US Air Force în anul care se încheie în următoarea săptămână.

Potrivit celor de la Airwars, citați de Business Insider, Armata Statelor Unite ale Americii a efectuat 439 de atacuri aeriene în 2021. Cifra e o scădere cu 54% față de anul 2020 când la Casa Albă se afla republicanul Donald Trump.

Desigur, marea majoritate a acestor atacuri din anul 2021 ale americanilor au avut loc în Afganistan, până la momentul retragerii complete din acestă țară.

Față de 2020 a fost înregistrată o scădere cu 54% a loviturilor aeriene.

În afara Afganistanului SUA au efectuat doar 67 de lovituri aeriene. Potrivit Airwars cea mai mare scădere a atacurilor a avut loc în Yemen, unde Administrația Biden, spre deosebire de Trump, nu a efectuat nicio lovitură aeriană. 

 

Nicio lovitură aeriană în Yemen. Somalia, Siria și Irak au înregistrat și ele scăderi majore față de 2020

 

O scădere mare a avut loc și în Somalia, cifra fiind cu 88% mai mică decât în 2020, iar în Siria și Irak s-a înregistrat o scădere cu 71% față de 2020. 

Desigur, cifrele sunt explicate nu doar de retragerea americanilor din Afganistan, dar și de înfrângerea Statului Islamic care implicit a scăzut numărul loviturilor aeriene.

Multe atacuri au fost efectuate de drone, fapt ce rămâne până în prezent unul extrem de controversat. Folosirea UAV-urilor în operațiuni militare, în care nu de puține ori au murit civili, a reprezentat una din marile controverse ale Administrației Obama.

În ceea ce privește loviturile aeriene, în 2020 pentru Administrația Trump cea mai răsunătoare lovitură rămâne operațiunea din Irak de la începutul anului trecut când SUA au operat asasinare generalului iranian Qassem Soleimani în Irak, arhitectul politicii externe iraniene împotriva Americii.

În atacul orchestrat de US Army împotriva generalului Soleimani, armata americană a folosit o dronă MQ-9 Reaper care și-a demonstrat capacitatea. În ultimul timp dronele au devenit esențiale pentru americani, mai ales în astfel de misiuni, în care e necesară localizarea țintei și mai apoi neutralizarea rapidă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel