„Următorul nivel”: ambarcațiune fără pilot a Marinei americane trage în premieră cu muniții loitering în Orientul Mijlociu

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul gravei crize de securitate din Orientul Mijlociu, Marina SUA își declasifică o capabilitate letală tactică care acționează în apele internaționale adiacente Peninsulei Arabe.

Forțele Navale americane din zona de operații a Comandamentului Central (CENTCOM) au testat, pe 23 octombrie, capabilitățile de luptă ale vehiculelor de suprafață fără pilot (USV) în timpul unor exerciții de tragere în apele internaționale din jurul Peninsulei Arabe.

„Tragerile au fost efectuate ca parte a Exercițiului Digital Talon și au constituit prima utilizare a munițiilor letale de la bordul USV-urilor în regiunea Orientului Mijlociu”, au anunțat pe 2 noiembrie NAVCENT (Forțele Navale din cadrul Comandamentului Central al Statelor Unite).

Scenariul de verificare capabilității de letalitate a USV-urilor dotate cu inteligență artificială a constat în descoperirea țintei de către o echipă combinată “manned-unmanned”, validarea acesteia de către un operator uman și trageri cu muniție de război de la bordul USV-urilor.

În timpul exercițiului platformele fără pilot ale Task Force 59 au lucrat împreună cu nave cu echipaj uman pentru a identifica și ținti forțele ostile simulate pe mare. Forțele ostile au fost reprezentate de ambarcațiuni țintă. Ulterior, folosind muniții reale lansate de pe o platformă fără pilot, forțele NAVCENT au distrus țintele.

Task Force 59 din NAVCENT este primul grup operativ de nave fără pilot bazate pe inteligență artificială al Marinei SUA.

În timpul mai multor evenimente de tragere, un USV de tipul MARTAC T38 Devil Ray, echipat cu un sistem letal de rachete aeriene în miniatură (Lethal Miniature Aerial Missile System - LMAMS), a lovit de fiecare dată ținta. Un operator uman aflat pe uscat la Centrul de operații cu roboți al Task Force 59 a luat deciziile de a ataca țintele.

Exercițiul Digital Talon a fost coordonat și sprijinit de comandantul Forțelor de Operații Speciale din CENTCOM.

Prin navele USV, Forțele Navale americane extind considerabil spațiul maritim pe care îl pot monitoriza live în detaliu. În plus, prin posibilitatea de a deschide focul de la bordul acestora, Marina americană dobândește o capabilitate foarte ieftină de intervenție eficace și într-un timp scurt, dacă situația o impune.

Cu acest exercițiu, este pentru a doua oară în tot atâtea luni, de când Marina SUA demonstrează cu succes capabilități avansate fără pilot în regiune, potrivit viceamiralului Brad Cooper, comandantul NAVCENT. În septembrie, vehiculele fără pilot au operat sub apă, la suprafața apei și în aer pentru a urmări atât navele Marinei iraniene și ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, cât și alte nave de dimensiuni mici, în timpul patrulelor lor de rutină desfășurate pe parcursul mai multor zile în zona strâmtorii Ormuz.

„Ne concentrăm pe aplicarea operațională a sistemelor fără pilot și a tehnologiilor de inteligență artificială de ultimă oră. Luna trecută, am integrat 12 platforme fără pilot diferite cu nave cu echipaj pentru operații „manned-unmanned” destinate îmbunătățirii securității maritime în apele din jurul Peninsulei Arabe”, a precizat contraamiralul Cooper.

„În timpul Digital Talon, am făcut un pas semnificativ înainte și am avansat cu capabilitatea noastră la „nivelul următor”, dincolo de conștientizarea situației maritime, care a fost misiunea principală a Task Force 59. Am demonstrat că aceste platforme fără echipaj pot spori letalitatea flotei. Făcând acest lucru, consolidăm securitatea maritimă regională și îmbunătățim descurajarea împotriva activităților maligne”.

Privind în perspectivă, Cooper se așteaptă să vadă progresul extins ca amploare și impact, inclusiv exerciții viitoare care extind arsenalul de sisteme fără pilot capabile de luptă.

„Sunt încântat de direcția în care ne îndreptăm”, a spus el.

USV T-38 navighează cu o viteză medie de 25 de noduri (46 km/h), dar poate atinge o viteză maximă de 80 de noduri (148 km/h). Are o masă de 2.950 kg și un pescaj de doar 46 cm. Poate transporta o sarcină utilă de până la 2.050 kg.

Zona de operații a Flotei a 5-a a CENTCOM cuprinde aproximativ 2,5 milioane de mile pătrate de apă și include Golful Arabiei, Marea Roșie, Golful Oman, Golful Aden, Marea Arabiei și părți din Oceanul Indian. Această întindere, care cuprinde 21 de națiuni, include trei pasaje critice foarte înguste acestea fiind Strâmtoarea Hormuz, Canalul Suez și Strâmtoarea Bab al Mandeb.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel