Urmând exemplul Regatului Unite, Germania ar fi dispusă să transfere rachete de croazieră către Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA

Un oficial german a sugerat ca rachetele de croazieră germane TAURUS să fie oferite Forțelor Armate Ucrainene. Într-un interviu acordat Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) deputatul german Roderich Kiesewetter a făcut apel în favoarea furnizării rachetelor de croazieră germane.

Roderich Kiesewetter este unul dintre cei mai influenți deputați germani în domeniul securității și apărării și dintre cei mă vocali oficiali germani care susțin în permanență Ucraina.

Kiesewetter este membru al comitetului extern al Bundestagului și reprezentant al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), care face opoziție guvernului Scholz.

El a subliniat că rachetele de croazieră TAURUS cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri ar putea fi o "contribuție foarte utilă din partea Germaniei" și că "nu ar trebui să mai existe linii roșii aici".

Germania are un număr mic rachete ghidate de înaltă precizie, dar pot aduce o contribuţie deosebit de importanta pentr capabilităţile de luptă al Ucrainei și vor permite lovirea infrastructurii militare rusești mult în spatele liniilor frontului

"În urmă cu 10 ani, aproximativ 600 de astfel de rachete de croazieră au fost achiziționate pentru Bundeswehr, dar doar aproximativ 150 dintre ele mai sunt operaționale", a adăugat politicianul german.

Kiesewetter a subliniat că ar fi mult mai rezonabil să se folosească aceste rachete ghidate în Ucraina decât să fie depozitate în Germania.

Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Rachetă cu o greutate de 1.400 kg și o lungime de 5 metri a fost dezvoltată de Taurus Systems GmbH, o societate formată între MBDA Deutschland și compania suedeză Saab Bofors Dynamics AB. Germania a comandat aproximativ 600 de rachete Taurus pentru forțele sale aeriene.

După cum bine ştim, recent, Marea Britanie a confirmat furnizarea de rachete de croazieră Storm Shadow către Ucraina. Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean: rachete vor fi folosite doar pentru a învinge forțele ruse de ocupaţie aflate acum pe teritoriul suveran al Ucrainei. 

Storm Shadow are, de fapt, o istorie destul de lungă, deoarece a fost dezvoltat pe baza avionului francez Apach de către MBDA la mijlocul anilor 1990 și a intrat în serviciul forţelor armate din Marea Britanie și Franța, începând cu anul 2003. Această rachetă este proiectată să înarmeze avioanele tactice - Tornado, Rafale, Mirage 2000 și Eurofighter, adică avioane de luptă multirol.

În același timp, rachetă în sine este potrivită pentru a lovi cele mai importante ținte inamice, inclusiv posturi de comandă, baze aeriene, depozite de combustibil și muniție, baze de depozitare a echipamentelor, nave și alte obiecte a căror distrugere este oportună având în vedere costul rachetei în sine.

Concret, prețul unei rachete Storm Shadow variază între aproximativ 1,35 și peste 2 milioane de euro pe unitate. În special, în 2011, costul acesteia a fost de 850.000 de euro, iar prețul estimat și neconfirmat al rachetei pentru exportul în Egipt în 2021 a fost estimat la 1,35 milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel