Ungaria se răzbună: Folosește arma veto-ului pentru a bloca pachetul de ajutor pentru Ucraina / Orban: Nu este adevărat . Acestea sunt ”fake news”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Viktor Orban Facebook
Sursă foto: Viktor Orban Facebook

La reuniunea de astăzi a miniştrilor de finanţe din ţările membre UE, reprezentantul Budapestei s-a opus aprobării pachetului de ajutoare destinat Ucrainei, anul viitor, în valoare de 19 miliarde de euro, dar şi adoptării impozitului minim pe profitul obţinut de companiile multinaţionale. 

Ungaria şi-a exercitat dreptul de veto după ce, săptămâna trecută, Comisia a propus îngheţarea unor fonduri de peste 13 miliarde de euro care îi erau destinate, scrie Rador.

Veto-ul Ungariei privind aprobarea pachetului de ajutor UE pentru Ucraina forţează blocul comunitar să caute soluţii alternative.

Ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga, s-a adresat omologilor săi din UE într-o sesiune publică marţi, la Bruxelles, unde a anunţat că "Ungaria nu este în favoarea modificării regulamentului financiar", referindu-se la pachetul de sprijin pentru Ucraina, propus de Comisia Europeană în noiembrie.

"Din nefericire, nu am reuşit să adoptăm pachetul în ansamblul său; cu toate acestea, nu ne vom descuraja. Ambiţia noastră rămâne aceea de a începe plăţile pentru ajutorul nostru acordat Ucrainei la începutul lunii ianuarie. Aş dori să însărcinez Comitetul economic şi financiar să examineze soluţii alternative", care să fie susţinute de toate cele 26 de state membre ale blocului, a spus ministrul ceh de finanţe, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului UE, în formatul Afaceri Economice şi Financiare.

Această decizie vine în contextul în care Bruxelles-ul continuă să reţină aproximativ 7,9 miliarde de dolari din fondurile de redresare COVID-19 din Ungaria, ca pedeapsă pentru reformele statului de drept ale Budapestei, reforme care restricţionează libertăţile democratice. 

Ungaria are termen până pe 19 decembrie să înlăture îngrijorările Bruxelles-ului și să primească acces la fondurile europene.

 

Orban: Relatările că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului UE pentru Ucraina sunt 'fake news'

 

Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt "fake news" ("ştiri false"), a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban, ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, potrivit agenţiei oficiale de presă ungare MTI.

"Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt 'fake news' ('ştiri false'). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj", a postat el.

"Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce", a adăugat Orban.

Ungaria respinge soluția UE și spune că va ajuta direct Ucraina. Care ar putea fi motivele Budapestei pentru a acorda bilateral cei 187 de milioane de euro

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel