Ungaria cumpără avioane de antrenament moderne L-39 NG din Cehia. Pas spre un program comun de instruire a piloților de vânătoare

Cătălin Costea |
Data publicării:
L-39NG, Cehia. Sursă foto: Wikipedia
L-39NG, Cehia. Sursă foto: Wikipedia

Ungaria urmează să primească 12 avioane de antrenament L-39 NG (Next Generation) produse de compania Aero Vodochody din Republica Cehă, a anunțat un înalt oficial guvernamental maghiar pe 20 aprilie.

Comisarul guvernamental Gáspár Maróth a declarat presei naționale că opt dintre noile aeronave vor fi folosite pentru pregătirea avansată a piloților înainte de tranziția către JAS 39 Gripen C, produs de Saab, “restul urmând să fie utilizate ca aeronave de recunoaștere”.

Nu a fost făcută publică valoarea contractului, dar, conform anunțului făcut de Maróth pe Facebook, livrările vor începe în 2024.

Se cunoaște că Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia au purtat discuții privind stabilirea unui program comun de pregătire a piloților de avioane de luptă, în cadrul căruia ar putea fi folosite noile avioane de antrenament L-39NG.

Având în vedere că Forțele Aeriene Cehe operează deja L-39NG și că Forțele Aeriene Ungare sunt în curs de achiziționare, o astfel de școală internațională de formare ar putea scoate primele promoții de absolvenți în 2025. 

Încă nu este clar dacă această nouă colaborare va înlocui sau doar va completa Programul NATO de  instrucție pentru zbor din Canada (NFTC - NATO Flying Training in Canada).

În noiembrie anul trecut, o aeronavă L-39NG a fost adusă în Ungaria, la Baza Aeriană 59 din Kecskemét, pentru a efectua zborurile de evaluare cu reprezentanți ai beneficiarului.

 

"Piloții noștri cu experiență au zburat cu L-39NG și impresia lor asupra aeronavei a fost foarte pozitivă. L-39NG este un avion de antrenament bun și modern, cu un mare potențial", a declarat șeful Forțelor Aeriene Ungare, Generalul-maior Nandor Kilian.

Piloții maghiari au o experiență bogată cu aeronavele produse de Aero Vodochody. Până în 2009, Ungaria a operat o escadrilă de L-39 Albatros (din 1993, un total de 20 de avioane L-39 și apoi 12 avioane din 1998). Din 2007 până în 2010, Ungaria și-a pregătit piloții și pe aeronave L-159 închiriate. Ambele tipuri au făcut o impresie foarte bună în Ungaria pentru caracteristicile lor de zbor și pentru capacitățile operaționale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel