Ungaria continuă acuzațiile la adresa Ucrainei; de la cadrul NATO, a trecut la cel al OSCE

Cătălin Costea |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

Pe 3 decembrie, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat autoritățile ucrainene că au interzis membrilor misiunii de monitorizare a OSCE din Ucraina contactul cu reprezentanții comunității maghiare din Transcarpatia, comunicarea fiind posibilă doar cu serviciile speciale ucrainene.

Szijjarto a făcut această declarație în timpul celei de-a 27 reuniuni a Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE, care se desfășoară în perioada 03 - 04 decembrie în regim de videoconferință.

Considerând situația din Transcarpatia drept una „scandaloasă”, ministrul maghiar de externe a cerut Albaniei, care prezidează în prezent OSCE, să trimită observatori în regiunea ucraineană. De asemenea, Szijjarto a declarat că Ungaria se bazează pe solidaritatea NATO în această problemă și a subliniat că, în aceste condiții, Budapesta va blocheze apropierea Ucrainei de Alianță.

“Acest lucru este inacceptabil, exagerat și scandalos. Acesta contrazice obiectivele și principiile OSCE, precum și scopul creării acestei misiuni speciale de monitorizare, la care contribuie și Ungaria", a declarat Szijjarto.

În urmă cu trei zile, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a descins la sediul unei fundații caritabile din Transcarpatia și a acuzat membrii acesteia de implicare în activități subversive în favoarea Budapestei.

Potrivit RBK Ucraina, anterior, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitry Kuleba, la convocat pe ambasadorul maghiar în Ucraina, Istvan Igyarto, și l-a asigurat că perchezițiile nu au fost îndreptate împotriva minorității naționale maghiare.

Citește și: Ucraina acuză Ungaria de amestec în afacerile interne. Printre probe, hărți cu “Ungaria Mare” incluzând Ardealul românesc

De asemenea, agenția ucraineană precizează că europarlamentarii maghiari au numit investigațiile din Transcarpatia “o situație de război civil” și au condamnat “folosirea forței împotriva liderilor comunității maghiare”.

Comentariul autorului: Din 2014, după ocuparea Crimeei de către Rusia, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) are o Misiune specială de monitorizare în Ucraina, trimisă la cererea guvernului ucrainean și aprobată de toate cele 57 de state participante la OSCE. Este o misiune civilă și neînarmată, cu prezență continuă (24/7) în toate regiunile Ucrainei. Sarcinile principale constau în observarea și raportarea în mod imparțial și obiectiv a situației din Ucraina, precum și facilitarea dialogului între părți.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel