Ucraina acuză Ungaria de amestec în afacerile interne. Printre probe, hărți cu “Ungaria Mare” incluzând Ardealul românesc

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 30 noiembrie, Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a efectuat percheziții autorizate în regiunea Zakarpatia (n.t. - Transcarpatia, frontiera nord-vestică a României)  la sediul uneia dintre fundațiile locale de caritate.

“În prezent sunt verificate informații privind implicarea unei fundații străine în activități care vizează încălcarea suveranității de stat a Ucrainei. În special, este analizată interferența în afacerile interne ale statului nostru și afectarea securității statului prin extinderea artificială a legislației Ungariei și a jurisdicției organelor sale de stat în anumite regiuni ale țării noastre”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul oficial al SBU.

În cadrul anchetei este investigată și implicarea mai multor persoane publice ucrainene în activitățile desfășurate de Ungaria pe teritoriul Ucrainei. Acestea sunt bănuite că sprijină autoritățile de stat din Ungaria în desfășurarea de activități subversive la adresa Ucrainei, inclusiv săvârșirea de acte de trădare.

În timpul perchezițiilor, forțele SBU au găsit o serie de materiale tipărite care promovează așa-numita „Ungaria Mare” și crearea autonomiei etnice în Transcarpatia. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice, mijloace de comunicare și alte materiale, considerate probe privind activitățile ilegale ale inculpaților.

2. -imagine fara descriere- (harta_ungaria_mare_41337000.jpeg)

În replică, ministrul maghiar de externe, Peter Siarto, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Ungaria îl va convoca pe ambasadorul Ucrainei pentru explicații și că intenționează să se plângă de Ucraina în cadrul întâlnirii în format videoconferință care se desfășoară la nivelul miniștrilor de externe ai statelor membre ale NATO în perioada 01-02 decembrie.

"Vom apăra ungurii transcarpatici la toate forumurile internaționale", a scris Siarto.

Comentariul autorului: Așa cum era de așteptat, hărțile cu “Ungaria Mare”, reținute de ofițerii SBU, cuprind inclusiv Ardealul românesc. Deși pare că în România fenomenul este ținut sub control și că s-a estompat odată cu intrarea țării noastre în NATO și cu aderarea la UE, evenimente precum cel din Ucraina demonstrează că preocuparea autorităților maghiare pentru afirmarea ideologiei autonomiste rămâne de actualitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel