Ungaria, conflict cu Franța. Szijjarto acuză Parisul de 'ton colonial'

Tudor Curtifan / 06 sep 2018 / 20:18

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat joi pe omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, că adoptă un 'ton colonial' faţă de Ungaria.

Reacția diplomatului maghiar este legată de divergenţele din interiorul Uniunii Europene în chestiunea cotelor obligatorii de refugiaţi respinse de guvernul lui Viktor Orban.

Miniştrii de externe francez şi luxemburghez, Jean-Yves Le Drian şi Jean Asselborn, încă sunt favorabili unei distribuiri obligatorii a migranţilor între statele membre ale UE, menţionează Szijjarto într-o declaraţie citată de agenţia MTI.

Liderii europeni au obligaţia să restabilească securitatea europenilor, dar pentru acest lucru 'trebuie în primul şi în primul rând să fim capabili să protejăm frontierele Europei atât pe uscat cât şi pe mare', mai afirmă Szijjarto, amintind că acest obiectiv se află în spatele alianţei dintre premierul ungar Viktor Orban şi vicepremierul italian Matteo Salvini, întrucât guvernul de la Budapesta a reuşit să protejeze o frontieră terestră a blocului comunitar, iar cel de la Roma încearcă acum să securizeze o frontieră maritimă.

Făcând referire la declaraţii recente ale miniştrilor Jean-Yves Le Drian şi Jean
Asselborn, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia sa că schema cotelor obligatorii de migranţi sprijinită de aceştia poate fi 'extrem de periculoasă' şi va amplifica riscurile teroriste în Europa.

Şeful diplomaţiei ungare l-a acuzat în mod special pe omologul său francez că a adoptat 'un ton colonial' faţă de Ungaria 'în ultimele câteva zile'. 'Ungaria nu a fost niciodată şi nu este o colonie a Franţei', i-a transmis Szijjarto lui Le Drian, solicitându-i totodată 'să se abţină de la un astfel de ton' faţă de Ungaria în viitor.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy